Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kaakverbreding c.q. -verhoging voor implantatie (1): Sinusbodemelevatie via laterale opening

Irfan Abas
Ten behoeve van het plaatsen van een implantaat kan het nodig zijn de kaak te verbreden of te verhogen. In de zijdelingse delen van de bovenkaak kan door pneumatisatie van de sinus maxillaris ook een kaakholteophoging noodzakelijk zijn, alvorens de implantaten geplaatst kunnen worden in voldoende hoog bot. Hierbij wordt het membraan van Schneider van de sinusbodem losgemaakt en naar coronaal verplaatst, zodat er een gedeeltelijk lege ruimte tussen sinusbodem en membraan ontstaat: de zogenaamde sinusbodemelevatie. Deze holte kan gevuld worden met botpartikels zodat er bot in de sinusholte kan groeien. Het omhoogbrengen van dit membraan kan op twee manieren worden uitgevoerd: via een laterale opening of via een crestale benadering. Middels een tweetal casus zal ik twee technieken laten zien om een laterale opening te verkrijgen waarna het membraan van Schneider met een minimum aan risico op beschadiging omhooggebracht kan worden.
Premium

Dentale implantologie is een goede behandelmethode om verloren gegane elementen te vervangen door nieuwe kunstwortels, het tandheelkundig implantaat, en deze na een genezingstijd (osseoïntegratie) te voorzien van een opbouw en kroon. Door de afwezigheid van een tand of kies treedt veelal resorptie van het alveolaire bot op. Hierdoor kan soms ten behoeve van voldoende botvolume voor implantatie een kaakverbreding of -verhoging nodig zijn.

In de zijdelingse delen van de bovenkaak bevindt zich boven de radices van gemiddeld de eerste of tweede premolaar tot de tweede molaar de sinus maxillaris. Dit is een anatomische structuur die verbonden is met de neusholte en een mogelijke functie heeft met de resonantie van de stem, verbinding heeft met de reukorganen en de schedel verlicht.1
In de sinus maxillaris bevindt zich een vlies, genaamd het membraan van Schneider. Als een element in deze regio door de tandarts wordt verwijderd, kan de kaak in hoogte slinken terwijl de sinus maxillaris kan uitbreiden naar caudaal. Dit wordt de pneumatisatie van de sinus genoemd.

In de situatie dat er minder dan 5 mm alveolair bot onder de sinus maxillaris aanwezig is, voert de tandarts-implantoloog een sinusbodemelevatie uit. Dit houdt in dat de implantoloog enkel een perforatie door het alveolaire bot maakt tot hij bij het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.