Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implantaten: om hoofdpijn van te krijgen!

Kees Pameijer
Khee Hian Phoa
De orale implantologie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tandartspraktijk. Doordat er steeds meer implantaten worden geplaatst worden we ook in toenemende mate met complicaties geconfronteerd. In dit artikel worden twee patiënten beschreven die na het plaatsen van een vaste brugconstructie op implantaten in de bovenkaak hoofdpijnklachten ontwikkelden. Hoe kunnen we een dergelijke casus systematisch benaderen en op een voorspelbare manier het probleem oplossen? In dit artikel nemen we u mee door dit proces: de diagnostiek, de behandeling en het verloop van de behandeling.
Premium

Casus 1

Het betreft hier een vrouw die uitgebreid restauratief is behandeld (afbeelding 1). Ze is door een MKA-chirurg verwezen naar het CBT van een academisch ziekenhuis in verband met pijnklachten van een brug in de bovenkaak die 5 jaar geleden in India is geplaatst. Sinds 9 maanden is er sprake van spanningshoofdpijn en oorsuizen. Op het gebied van zijn vakgebied zag de MKA-chirurg geen afwijkingen die een verklaring zouden kunnen zijn voor deze klachten. Vandaar de verwijzing naar het CBT.

Algemeen medisch

ASA-score 1 met doofheid en een hypofysair macroadenoom.

Extraoraal onderzoek

Er is een hypertonie van de masseterspieren links en rechts, de temporalisspieren links en rechts en de nekspieren (m. trapezius en m. sternocleidomastoideus).

Intraoraal onderzoek

In India is indertijd een frontbrug gemaakt op 5 implantaten die geplaatst zijn op de locatie 14, 13, 11, 21 en 23. Het is een verschroefde implantaatbrug en er zitten meerdere niet erg esthetische schroefgaten aan de buccale zijde. Buccaal is het bij palpatie zeer

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.