Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implantaat met iai boven botniveau beter bij dunne mucosa

Bohn Stafleu van Loghum
Een van de klinische criteria voor het succes van een tandheelkundige implantaatbehandeling is het intact blijven van het crestale bot rondom de implantaten. Het delicate evenwicht tussen crestaal botbehoud en crestaal botverlies wordt waarschijnlijk in balans gehouden door de biologische breedte. Deze weefselzone heeft de mogelijkheid om te gaan met de bacteriële lekkage die uitgaat van de microspleet tussen het implantaat en het abutment. Deze spleet kan onder, op of boven het crestale botniveau worden geplaatst. Aan het ACTA onderzocht Paul van Eekeren het verschil tussen implantaten met de microspleet op of boven het crestale botniveau door het verschil in crestaal botverlies te meten middels een gerandomiseerd, prospectief, klinisch onderzoek.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Ontbrekende gebitselementen kunnen worden vervangen door middel van vaste of uitneembare implantaatgedragen prothesen. Een van de klinische criteria voor het succes van een tandheelkundige implantaatbehandeling is het intactblijven van het crestale bot rondom de implantaten. Tandwortelimplantaten kunnen zowel macro- (lengte, vorm, ontwerp) als microgeometrisch (oppervlakte- eigenschappen) verschillen. Deze verschillen kunnen tijdens en na de osseointegratieperiode van invloed zijn op het crestale bot rondom het implantaat. Daarnaast spelen ook lokale anatomische kenmerken een rol, zoals de botdichtheid en de kwaliteit van de zachte weefsels. Het delicate evenwicht tussen crestaal botbehoud en crestaal botverlies wordt waarschijnlijk in balans gehouden door de biologische breedte. Deze weefselzone heeft de mogelijkheid om te gaan met de bacteriële lekkage die uitgaat van de microspleet tussen het implantaat en het abutment (IAI). Deze spleet kan, afhankelijk van het implantaat, onder, op of boven het crestale botniveau worden geplaatst. In het verleden zijn de klinische consequenties van het veranderen van de IAI-positie bestudeerd.

Vergelijkbaar onderzoek is echter nog niet uitgevoerd met implantaten die in macrogeometrisch opzicht gelijk zijn. Daarom vormt een prospectief, gerandomiseerd, klinisch onderzoek waarbij implantaten met de IAI op botniveau en daarboven onder dezelfde omstandigheden belast worden, de basis van dit proefschrift.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0120-1/MediaObjects/12496_2016_120_Fig2_HTML.jpg

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Systematisch review

In eerste instantie heb ik een systematisch review met een meta-analyse uitgevoerd. De PICO-vraag was:

P: patiënten met implantaten die minimaal één jaar belast zijn;
I: een implantaat geplaatst met prothetische aansluiting

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.