Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het ‘Spel’ van Vraag en Aanbod: 30 jaar medische vragen en antwoorden

Luzi Abraham-Inpijn
Aan het eind van een periode van 30 jaar waarin ik in elk nummer van TP vragen van tandartsen en mondhygiënisten heb beantwoord, vind ik het nu tijd om daar eens verslag van te doen. Het begon als louter toeval. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw stelde een tandarts in de wandelgangen van ACTA me een voorzichtige medische vraag over een van zijn patiënten. Deze interactie werd bekend en stimuleerde aanvankelijk niet alleen tandartsen binnen, maar allengs ook buiten ACTA om mij telefonisch of schriftelijk vragen over medische problemen te stellen. Snel bleek dat ik paal en perk moest stellen aan de vragen die, meer of minder duidelijk, de eigen gezondheid of die van familieleden betroffen en die veelal het karakter hadden van een second opinion. Maar dat er bij de tandartsen behoefte was aan een vraagbaak voor medische problemen waarmee zij in hun beroepsuitoefening geconfronteerd werden, was duidelijk.
Premium

Na een korte periode bedacht ik dat het nuttig kon zijn om de aan mij gestelde medische vragen over patiënten en mijn antwoorden daarop te publiceren. Alleen bleek dat het blad dat daarvoor het aangewezen platform leek, mij bij monde van de hoofdredacteur meldde daar niets voor te voelen. Als ik één ding in mijn leven geleerd heb, is het dat tegenslagen overwonnen moeten worden. Het tijdschrift TandartsPraktijk was bereid zijn nek uit te steken. Dat was de start van de rubriek Feedback Post, met daarin altijd de zin dat ik voor de tandheelkundige professionals uitsluitend bereikbaar was voor ‘medische vragen uw patiënten betreffend’. Gedurende 30 jaar was TP op dit gebied mijn uitlaatklep.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0159-7/MediaObjects/12496_2017_159_Fig1_HTML.jpg

TABEL 1 EN 2 – AANTAL VRAGEN PER JAAR 1986-2016

Het aantal vragen nam in de eerste 10 jaar gestadig toe tot een maximum van 339 vragen per jaar in 1996. Er is een dip te zien die eind negentiger jaren begon en een dieptepunt bereikte in 2002. Een ‘communicatiestoornis’ binnen ACTA lijkt hiervoor verantwoordelijk. Ook de laatste jaren is er een afname. Logischerwijze is die gerelateerd aan het terugtrekken uit mijn actieve bemoeienissen met de tandheelkunde.

De contacten

In totaal werden 4016 eerste contacten geregistreerd (Tabel 1 en 2). Dit getal toont

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.