Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heroïek

René Gruythuysen
Op 16 februari kopte de NRC: ‘Cariës is een gedragsziekte’. De algemeen practicus krijgt ervan langs. We lezen: ‘Door kinderen en hun ouders te leren hoe je zorgvuldig moet tandenpoetsen en indien nodig een aanvullende fluoridebehandeling te geven, zijn zeven van de tien gaatjes te voorkomen. En toch doen tandartsen in Nederland veel te weinig aan preventie (...) De weerstand heeft ook te maken met de heroïek van het vak.‘Een week later volgde er commentaar op het artikel in de NRC. Daarin werd onder de titel ‘Trammelant in tandartsland’ vooral voor twee zaken aandacht gevraagd.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0024-3/MediaObjects/12496_2018_24_Fig1_HTML.jpg

Kind door pedodontoloog geïndiceerd voor traditionele behandeling onder narcose. Op verzoek van moeder nu in de algemene praktijk behandeld met NRC.

Het tandartsbezoek. Al langer is bekend dat veel kinderen, met name de meest kwetsbare, die de zorg hard nodig hebben, door de tandarts niet worden gezien. Dat kan alleen veranderen door het ontwikkelen van een integrale en georganiseerde mondzorg van de jeugd. Rob Burgersdijk, Cor van Loveren en ondergetekende schreven een pleidooi hiervoor in 2013 dat breed werd gesteund door mondzorgverleners en prominenten in de gezondheidszorg (jammer genoeg niet door de wetenschappelijke verenigingen). Het systeem kan zo worden ingericht dat er eisen aan de zorgverlening worden gesteld. Bijvoorbeeld dat de zorgverlener ondubbelzinnig kiest voor causale zorg en pas symptoombehandeling toepast als die zorg niet toereikend is voor een of meer gebitselementen. Dan is al heel veel bereikt. Een adequate honorering is een volgende stap. De KNMT vond ook dat er onderzoek gedaan moest worden naar de mogelijkheden van georganiseerde zorg voor de jeugd. Wanneer wordt de daad bij het woord gevoegd?

De kritiek op de tandarts. De algemeen practicus krijgt een veeg uit de pan. Maar welke groep profiteert nu het meest van het bestaan van de perverse heroïeke

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.