Geen ernstige, wel pathologische slijtage

Een 14-jarig meisje wordt twee jaar geleden verwezen in verband met onbegrepen pijnklachten aan haar gebitselementen. Klinisch is er sprake van gebitsslijtage, maar haar klachten kloppen niet met de mate van gebitsslijtage. Een interessante speurtocht volgt naar de oorzaak van de slijtage, met een verrassende uitkomst.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Gebitselementen zijn gemaakt om het gehele leven mee te gaan, maar door diverse multifactoriële processen kan in bepaalde situaties de progressie sneller verlopen dan gepland. Soms valt de absolute mate van de gebitsslijtage mee, maar zijn er toch – vaak onbegrepen – pijnklachten in relatie tot progressie van de slijtage. Deze slijtage, die atypisch is voor de leeftijd, wordt dan ook ‘pathologische gebitsslijtage’ genoemd.

0
38

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.