Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibel implanteren met ‘tijdelijke’ implantaten

Wim Slot
Een 70-jarige man meldde zich aan bij onze kliniek met als klacht dat sinds enige tijd zijn oude kronen loskomen en hij maakt zich daar zorgen over. Hij wil graag zoveel mogelijk zijn eigen dentitie behouden en in ieder geval geen uitneembare voorzieningen. We hebben een uitgebreid restauratief plan opgesteld waarbij de 26 behouden blijft en implantaten zullen worden geplaatst ten behoeve van kronen en bruggen.
Premium
 1. Te zien is veel kroon- en brugwerk dat aan vervanging toe is. De diepe beet heeft ervoor gezorgd dat de frontbrug met enige regelmaat loskomt. Kortom: een lastige casus waarbij een gefaseerde aanpak noodzakelijk is.

  https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0073-2/MediaObjects/12496_2019_73_Fig1_HTML.jpg
 2. De OPT laat zien dat in boven- en onderkaak uitgebreid kroon-en brugwerk aan revisie toe is en er implantaten geplaatst zullen moeten worden om de dentitie aan te vullen zonder uitneembare voorzieningen.

  https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0073-2/MediaObjects/12496_2019_73_Fig2_HTML.jpg
 3. Na overleg met de patiënt is ervoor gekozen een implantaatgedragen vaste voorziening in de bovenkaak te vervaardigen. We ontkomen er echter niet aan om in de bovenkaak een tijdelijke prothese te vervaardigen in aanloop naar de definitieve voorziening. Patiënt heeft echter gemeld dat hij geen uitneembare voorzieningen ter vervanging van zijn eigen dentitie wil hebben. Het is dus van belang om een tijdelijke voorziening te vervaardigen die door de patiënt als zo vast mogelijk wordt ervaren.

  De 17 en 26 zijn in situ gelaten ten behoeve van de stabiliteit van de tijdelijke prothese die in het front steunt op 2 implantaten die in dit geval tijdelijk worden gebruikt (Bredent medical miniSKY 2.8 titanium implantaat, 10 mm). Deze implantaten kunnen eenvoudig permucosaal worden geplaatst en direct belast.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.