Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faciale feminisatie: het belang van het aangezicht bij genderdysforie

Wim Verhaeghe
Transseksualiteit is het fenomeen waarbij een persoon zichzelf beschouwt als behorende tot de andere sekse, en ook de behoefte heeft dit gevoel te vertalen naar de realiteit. Transseksualiteit is de extreme vorm van geslachtsidentiteitsstoornis (genderdysforie), waarbij bij de persoon in kwestie een verschil bestaat tussen de beleefde seksuele identiteit en de biologische seksuele identiteit. Hieruit volgt de wens in transitie te gaan naar het andere geslacht. Het aangezicht communiceert belangrijke sociale informatie. Bij het eerste contact met anderen is dat het deel van het lichaam om iemand als man of als vrouw te herkennen. Voor de transseksuele patiënt is niets belangrijker dan er voor de buitenwereld uit te zien zoals men zich vanbinnen voelt. Om te voorkomen dat de patiënt op het eerste zicht onmiddellijk als transseksuele patiënt wordt herkend, is het belangrijk dat bepaalde kenmerken in het gezicht worden aangepast waardoor het gezicht wordt herkend als dat van het andere geslacht.
Premium

Verschillen tussen man en vrouw

De vorm van het aangezicht wordt door verschillende elementen bepaald, waaronder de skeletale basis en de overliggende weke-delen-envelop. Verschillende auteurs onderzochten de aard van de verschillen in vorm van het aangezicht tussen vrouwen en mannen. Farkas1 stelt dat gezien de gemiddeld relatief kleine verschillen in algemene faciale proportie tussen de geslachten, het de verschillen in proportie van bepaalde anatomische regio’s zijn die de visuele perceptie van het geslacht bepalen. Het zijn die regio’s die bij faciale feminisatie worden onderzocht en gecorrigeerd.

Het mannelijke aangezicht is groter, meer vierkant en heeft scherpere hoeken dan dat van de vrouw. De neus bij de man is groter en heeft een uitgesproken neusrug. Het gezicht van de vrouw is ovaler, vaak hartvormig en bevat zachtere lijnen. De oogkassen zijn groter en de wenkbrauwen zijn hoger ingeplant en het hoogste punt bevindt zich meer naar het laterale derde deel. Vrouwen hebben een meer puntvormige kin, meer uitgesproken jukbeenderen en minder uitgesproken kaakhoeken Afbeelding 1 verduidelijkt dit.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0156-x/MediaObjects/12496_2017_156_Fig1_HTML.jpg

Afb.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.