Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-ethische tandheelkunde

Maarten de Beer
De afgelopen weken was er in de Nederlandse (vooral sociale) media veel aandacht voor Donny Roelvink. De 22-jarige Donny (396.000 volgers op Instagram) heeft in Turkije zijn gebit laten ‘verbouwen’. Al eerder had hij composietfacings laten plaatsen, maar vergeleken met zijn vader en zijn broer die hun gebit met porselein hadden laten opknappen, was hij daar niet gelukkig meer mee.
Premium
Donny besloot ook tot de overstap op porselein. Hij kwam er echter achter dat die verfraaiing in Nederland behoorlijk prijzig is, waarna hij via via deze behandeling in Turkije in ruil voor promotie gratis aangeboden kreeg. Op sociale media (en in veel WhatsApp-groepen) waren foto’s van zijn afgeslepen onder- en boventanden te zien (ook nog wel te vinden op internet), waarop het lijkt dat er gekozen is voor volledige kroonpreparaties.
Begin 2019 was er een soortgelijke discussie over YouTuber Melle (19 jaar oud). Hij had uit eigen zak zijn composietfacings betaald, maar uiteindelijk ook in ruil voor promotie voor gratis porseleinen facings gekozen.
Deze trend, waarbij influencers gratis tandheelkundig esthetische behandelingen krijgen in ruil voor promotie in de media, is zorgelijk. Zij geven daarmee een signaal af aan jongeren dat het normaal is om je gezonde gebit flink aan te pakken ten behoeve van een geheel nieuwe esthetiek. Over het algemeen betreft het cosmetische ingrepen waarbij volledig gave elementen geprepareerd worden. De mogelijke problemen die zich daarbij (ook later) kunnen voordoen worden uiteraard niet genoemd.
Ik snap deze trend natuurlijk best wel: gratis en voor niks en publiciteit in de media voor de BN’ers! Maar voor ons, tandartsen, met onze ‘gewone’ patiënten, behoren duurzaamheid en minimaal invasief werken hele belangrijke uitgangspunten te zijn. Als er met een combinatie van orthodontie en bleken een bij de patiënt passend esthetisch resultaat kan worden bereikt, zal dit altijd onze voorkeur moeten hebben boven invasieve correcties – met bovendien een beperkte levensduur (eed
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.