Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Evaluatie rehabilitatie na 14 jaar functioneren

Frans-Jozef Dams
In 2007 publiceerde ik onderstaande casus in TP om te laten zien hoe met gefaseerde toepassing van composieten, orthodontie en implantologie een gecompliceerd probleem uiteindelijk vereenvoudigd en op verantwoorde wijze tot een duurzaam occlusieherstel kon leiden. Deze patiënte werd destijds door haar behandelende parodontoloog verwezen in verband met een bijna veertig jaar bestaande esthetisch zeer onbevredigende aanblik, in combinatie met een klasse I-malocclusie. De redactie van TP heeft me gevraagd te bekijken hoe het de patiënte de afgelopen 14 jaar is vergaan en of ik met de kennis van nu voor eenzelfde aanpak zou kiezen. Interessant genoeg om dit voor TP nader uit te werken.
Premium

Samenvatting van de behandeling 2001-2004

De 47-jarige vrouw van deze casus was door haar parodontoloog verwezen met het verzoek om behandeladvies en behandeling. Hoofdprobleem voor patiënte is op dat moment de forse rotatie van de 11, waardoor een behoorlijke ruimte zichtbaar is tussen 11 en 21. Er is echter wel wat meer aan de hand: forse crowding en uitgroei van het onderfront met behoorlijk bothoogteverlies, endosteme stand van elementen 12 en 14. De parodontale conditie is mooi stabiel door de reeds voltooide behandeling van de verwijzend parodontoloog. De periapicale regio’s in boven- en onderfront zijn zeer beperkt te noemen (afbeelding 1-3).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0113-3/MediaObjects/12496_2018_113_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1-3 2002. Het is duidelijk dat deze frontaanblik esthetisch onbevredigend is. Het aanzienlijke botverlies in de apicale regio’s is goed waarneembaar.

De wens van patiënte is duidelijk en we kozen in eerste instantie dan ook alleen voor correctie van haar esthetisch probleem door vormaanpassing van het bovenfront met behulp van composietrestauraties (afbeelding 4). Haar tevredenheid daarover leidt tot verdere vragen over de andere probleemvelden: ze vindt het onderfront er niet mooi uitzien en in de zijdelingse delen past een en ander ook niet echt lekker. Het is dan tijd voor modellen, beetregistratie en diagnostische opwas. Hieruit blijkt dat met geringe orthodontische correcties de zijdelingse delen gestabiliseerd kunnen worden. En als we toch met brackets bezig zijn is het een goede

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.