Esthetische restauratie van melktanden: zinnige zorg? Belang van het kind ondergeschikt aan motieven van zorgverleners en ouders? (2)

Wanneer is restauratieve behandeling van het melkfront geïndiceerd? Er zijn immers diverse mogelijkheden om carieuze melktanden esthetisch te verfraaien. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Maar wat is de meerwaarde van frontrestauraties? Voorgevormde zirkoonoxidekroontjes worden door sommigen beschouwd als het toppunt van goede zorg. Er zijn pedodontologen die deze kroontjes systematisch op melkincisieven toepassen tijdens behandeling onder narcose. Vol trots wordt het kind daarna weer teruggebracht bij de ouders. Maar de vraag is wiens belang hiermee wordt gediend. In dit artikel zal nader op de behandeling van caviteiten in het melkfront worden ingegaan.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Auteur: dr. R.J.M. Gruythuysen

Restauratieve behandeling van het melkfront is geïndiceerd als het een uitdrukkelijke wens van het kind betreft. Dat is zelden het geval. Daarnaast dient de mondverzorging hierbij op orde te zijn en de behandeling niet onder algehele anesthesie te worden uitgevoerd omdat dat onnodig is.

De meest voor de hand liggende en dus zinnige zorg voor caviteiten in het melkfront is NRC (afbeelding 1ab en 2ac). Zijn er aanwijzingen voor pijn en/of ontsteking, dan gaat de voorkeur uit naar extractie (afbeelding 3ab).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0112-9/MediaObjects/12496_2017_112_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1a Actieve cariëslaesies en plaque bij
0
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.