Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een oplossing met gesloten beurzen geeft minder stress dan een tuchtzaak

Frank van Wijck
Tandarts Hans Croes houdt van knutselen – en dus van zijn vak – maar hij vindt het wel belangrijk om er ook dingen naast te doen. Bestuurstaken bijvoorbeeld, aan een spoorbaan knutselen, een auto bouwen, maar ook het Tuchtcollege. Een functie die hem ook heeft geholpen in zijn eigen werk, zegt hij.
Premium

Het is een ontspannen binnenkomer bij interviews die evenzeer over de persoon zelf als over diens werk gaan: ‘Wat wil jij later worden als je groot bent?’ ‘Tandarts!’, zegt Croes héél resoluut, je hoort bijna het uitroepteken. ‘Dat wist ik echt als kind al. Ik was acht of negen toen mijn oom tandarts werd, in Arnhem. We hadden vast al een schooltandarts in de jaren voordat we als gezin bij hem in de praktijk kwamen, daar heb ik eigenlijk niet eens zoveel herinnering aan. Maar ik was – en ben – wel altijd van het knutselen, bouwpakketjes en zo, dat leek me wel een goed uitgangspunt. Later heb ik zelfs een hele Burton in elkaar geknutseld, een sportauto op een chassis van een Citroën 2CV, de Eend. Ik begreep helemaal niets van de studiegenoot die pas in de loop van het eerste jaar tot de ontdekking kwam dat al dat gepriegel op de vierkante millimeter niets voor hem was. Dan heb je toch geen visie op de studie die je hebt gekozen?’ Zelf ging hij fluitend door de opleiding, pas in het derde jaar had hij een keer een her-tentamen.

Als rechtgeaarde Rotterdammer zag Croes studeren in Amsterdam niet zitten, dus werd het Nijmegen. Waarbij die oom weer van pas kwam, want die had vrienden in die omgeving zodat woonruimte snel kon worden geregeld. Een eventuele inloting in Groningen – ook geprobeerd – hoefde hij dus niet meer af te wachten.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0128-4/MediaObjects/12496_2019_128_Fig1_HTML.jpg

Hans Croes

Goede

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.