Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een Klasse II/2 met een te verliezen 21

Een 9-jarig meisje komt op verwijzing van haar tandarts omdat zij een 21 heeft die door trauma een slechte prognose heeft. Omdat zij ook een beugel nodig zou hebben als het trauma niet had plaatsgevonden, is de vraag of de orthodontische behandeling kan worden gecombineerd met een oplossing voor de te verliezen 21.
Premium

Nice, 9 jaar, meldt zich op verwijzing van haar tandarts in de praktijk. Drie jaar geleden heeft zij, op 6-jarige leeftijd, een ongeluk gehad waarbij haar bovenfront werd getraumatiseerd. De 21 is geavulseerd en door de dienstdoende tandarts binnen een half uur gereplanteerd en gespalkt. De spalk is na drie weken verwijderd. Vervolgens is de wortelafvorming van de bovenincisieven gevolgd. De 21 werd ankylotisch en de wortel resorbeerde, waarbij ook het corticale bot grotendeels verdween aan de labiale zijde. Bij nader onderzoek constateer ik een goed onderhouden gebit met een Angle klasse II/2 afwijking met 2 mm overjet en een diepe beet (afbeelding 1-3). De molaarocclusie is links 1 pb disto en rechts 1/2 pb disto. De mediaanlijnen van onder en boven vallen niet samen: voornamelijk de bovenmediaanlijn is naar links verschoven. De tweede wisselfase is goed op gang en er moeten nog 7 melkelementen wisselen. De 21 staat in infrapositie en wordt alleen nog op zijn plaats gehouden door wat vezeltjes (afbeelding 4-9). De onderfront- en bovenfrontelementen staan in inversie. De ondercurve is verdiept. Alle blijvende elementen, exclusief de derde molaren, zijn aangelegd (afbeelding 10). De kaakrelatie is disto met een retrognatie van de onderkaak en het profiel vertoont een uitgesproken dished-in face met een prominente kin. Haar onderste gelaatshoogte is verlaagd en zij heeft een horizontaal groeipatroon (afbeelding 1113). Nice bevindt zich nog voor de puberteitsgroeispurt.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0122-x/MediaObjects/12496_2019_122_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1-3 9-jarige Nice: Angle klasse II-2 afwijking,
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.