Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een introductie in de biomimetische tandheelkunde

Maarten de Beer
Mart Ramaekers
Freek Gols Linthorst
Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de restauratieve tandheelkunde van de afgelopen 20 jaar is de overgang van mechanische naar adhesieve retentie. Deze heeft kunnen plaatsvinden door verbetering van de adhesieve technieken en de vorderingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Deze combinatie van wetenschap, principes en technieken vormen samen de ‘biomimetische tandheelkunde’: de kunst en wetenschap van het herstellen van de mechanische, structurele en esthetische integriteit van een element. Om een element zo goed mogelijk te restaureren moeten we de natuur nabootsen en derhalve begrijpen hoe een natuurlijk element functioneert.1-3
Premium
Het intacte, natuurlijke element is de ideale referentie voor het herstel van carieuze en structureel gecompromitteerde elementen. Adhesieve tandheelkunde ligt hieraan ten grondslag. Het verkrijgen van een goede adhesieve restauratie is echter niet makkelijk: de hechting aan vitaal, hydrofiel dentine is veel moeilijker dan de hechting aan hydrofoob glazuur. Als in een natuurlijk element het glazuur en het dentine aan elkaar kunnen hechten, dan moet het doel van de restauratieve tandheelkunde zijn om deze hechting te imiteren om hiermee de structurele integriteit van een tand in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen.

Dat is mogelijk omdat we met biomimetische technieken de hechting van tandheelkundige materialen aan dentine en glazuur kunnen optimaliseren en daarmee de mechanische en structurele integriteit van een natuurlijk element werkelijk kunnen nabootsen. Biomimetisch gerestaureerde elementen zorgen voor een volledige afsluiting en hechting van het glazuur en dentine. Hierdoor is het element beschermd tegen bacteriële invasie en, omdat het element weer als ‘structurele eenheid’ gezien kan worden, tegen de vorming en groei van cracks in het dentine onder normale omstandigheden. In nietbiomimetisch gerestaureerde elementen kunnen cracks zich al ontwikkelen als gevolg van vervorming en stressconcentratie tijdens normale gebitsfunctie (afbeelding 12). Biomimetisch gerestaureerde elementen zullen minder postoperatieve pijn vertonen en het element zal langer vitaal blijven.4-6

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0043-8/MediaObjects/12496_2020_43_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Twee MOD-amalgaamrestauraties. Op het eerste oog lijkt er niet veel aan de hand, maar de patiënt heeft pijnklachten.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0043-8/MediaObjects/12496_2020_43_Fig2_HTML.jpg
Afb. 2 Na verwijdering van het amalgaam is in het dentine onder de
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2020.

    1 REACTIE

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.