Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vieze stinkboel of duurzaam pulpamanagement? | Column Marleen de Groot

Marleen de Groot
Een collega zei eens tegen mij: ‘Marleen, doe jij die endo’s maar hoor, ik heb geen zin in dat vieze gedoe.’ En dan zat ik weer in een of ander foetide element een lading anaëroben weg te spoelen. Wat jammer toch dat sommige collega’s endo associëren met vieze stinkboel. Terwijl deze discipline binnen ons vak zo veel schoons te bieden heeft.

Een andere collega had zo haar eigen mening over een endostart: ‘Ach, als je gewoon een beetje woep-woep-woep snel opent, dan mogen die lui met hun microscoopjes het later fijn oplossen.’ Geen woord over diagnostiek, laat staan over een voorzichtige aanpak van de partieel geïnfecteerde en daardoor slechts gedeeltelijk ontstoken pulpa.

Het is immers zaak om het niet zo ver te laten komen. Voorkom invasie van micro-organismen met hun meegebrachte etenswaren en huisraad (ook wel biofilm genoemd) in het pulpaweefsel. Als we de bacteriën die initiële, milde en ernstige pulpitis veroorzaken (zie het artikel Vitale pulpatherapie: minimaal invasief!), tijdig een halt kunnen toeroepen, blijft de apicale regio vrij van infectie en ontsteking en komt daar geen parodontitis apicalis. Goed plan!

Ook endodontische behandelingen kunnen een beetje duurzamer uitgevoerd worden waardoor elementen minder verzwakt worden.

In dit nummer zijn veel mooie artikelen en casussen opgenomen die laten zien dat gevallen met zelfs een ogenschijnlijk tamelijk hopeloze of op zijn minst een dubieuze prognose, een goede uitkomst kunnen hebben. De pulpa heeft een groter herstellend vermogen dan we vaak denken. Als we er maar netjes mee omspringen!

Overigens, als het aan mij ligt, spreken we straks allemaal zelfs niet meer van milde of ernstige pulpitis, maar van coronale (ir)reversibele, dan wel apicale (ir) reversibele pulpitis, of een combinatie hiervan. Dan weet je na je diagnosestelling ook meteen hoe je behandelstrategie moet zijn.

De les van dit themanummer is ‘Niet weggooien wat niet stuk is, maar nadenken en maatwerk leveren.’

Marleen de Groot is tandarts, heeft een eigen praktijk in Groningen en zit in de redactie van TandartsPraktijk (TP).

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.