Dit zijn gecompliceerde patiënten: Vaatontstekingen bij jong en oud

De differentiatie van vasculitiden is in de beginfase vaak moeilijk door de start met gemeenschappelijke vage klachten, zoals moeheid, algemene malaise, verminderde eetlust, gewichtsverlies en koorts – weliswaar vaak van een verschillend type. Deze worden dan ook niet steeds herhaald bij de besprekingen in onderstaande bijdrage.1 (tabel 1) Niet voor alle ziektebeelden heb ik vragen binnengekregen. Sommige zijn dan ook zeldzaam.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Arteritis temporalis

Vraag

‘Vandaag zag ik een oude patiënt (in twee opzichten, hij is oud en ik ken hem al jaren) die meldde dat hij een ellendige tijd achter de rug had met veel hoofdpijn, maar dat hij nu een paardenmiddel had gekregen en dat hij zich weer de ‘oude’ voelde. Hij had gelukkig het pillendoosje mee en het paardenmiddel bleek een hoge dosering prednisolon te zijn. Als reden van deze ‘pillen’ gaf hij een vaatontsteking aan. Ik denk dat het een arteritis temporalis kan zijn, maar zijn huisarts is niet bereikbaar. Wat denkt u en waar moet ik

0
9

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.