Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De lange-termijnprognose van perforaties

Marga Ree
Het veroorzaken van een perforatie tijdens een endodontische behandeling is een complicatie die zelfs bij de meest ervaren clinicus kan optreden. Voor de prognose van het betreffende element is het van het grootste belang dat dit adequaat en tijdig wordt behandeld. Uitstel van behandeling kan namelijk tot contaminatie van de perforatie leiden, hetgeen uiteindelijk in een onherstelbaar parodontaal defect kan resulteren. Ook kan door een perforatie de structurele integriteit van het element worden aangetast, omdat er voorafgaande aan de uiteindelijke perforatie veel dentine is verwijderd. Daarom zal ook moeten worden beoordeeld wat de restauratieve prognose is van een element met een perforatie, alvorens tot behandeling over te gaan.
Premium

In diverse studies is aangetoond dat het succespercentage van een element na het sluiten van een perforatie aanmerkelijker lager ligt dan bij elementen waarin geen perforatie is opgetreden.1-2 Het tijdig en adequaat behandelen van een perforatie kan echter het verschil maken tussen behoud of verlies van een gebitselement. Fuss en Trope hebben in 1996 een classificatie van perforaties opgesteld om de prognose te kunnen voorspellen.3 Volgens deze auteurs zijn de belangrijkste factoren die de prognose van een perforatie beïnvloeden de tijd die verloopt tussen het ontstaan van de perforatie en de behandeling, alsook de grootte en de locatie van de perforatie (Tabel 1).

De locatie van de perforatie in relatie tot het niveau van de epitheliale aanhechting en het bot van crista alveolaris is waarschijnlijk de belangrijkste factor met betrekking tot de prognose.

Hoe dichter de perforatie bij deze kritieke zone ligt, hoe slechter de prognose – in verband met mogelijke contaminatie van de perforatie met micro-organismen uit de mondholte. Als de perforatie bovendien niet direct wordt afgesloten, kan apicale migratie van het aanhechtingsepitheel plaatsvinden, wat tot een parodontaal defect kan leiden. De auteurs concluderen dat succesvolle behandeling voornamelijk afhangt van het zo snel mogelijk afsluiten van de perforatie en preventie van infectie van het perforatiegebied.

Tabel 1 Perforaties
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.