Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De injectiespuit

Frank Heynick
In 1846 werd door een tandarts de eerste pijnloze extractie verricht, dankzij de algehele narcose met behulp van etherdamp. Maar was er een alternatief middel dat alleen een plaatselijke verdoving kon bewerkstelligen? En hoe zou dat toegediend moeten worden?
Premium

De zonder meer belangrijkste bijdrage van een tandarts aan de geneeskunde in het algemeen was het gebruik van (zwavel)ether als inhalatiemiddel – aanvankelijk voor het extraheren van elementen en later voor veel zwaardere operaties, zoals amputaties. Ether was toen al enkele eeuwen bekend, onder andere als partydrug. Maar de Amerikaanse tandarts William T.G. Morton zag de mogelijkheid om ether in de chirurgie toe te passen en hij gaf op 30 september 1846 in het Massachusetts General Hospital als eerste een openbare demonstratie van een operatie onder algehele narcose.

Een artikel in een Bostonse krant over deze pijnloze ingreep bereikte per schip in december Engeland. Twee dagen later extraheerde de Londense tandarts James Robinson een molaar van een patiënte onder ethernarcose. Razendsnel werden daarna door heel Europa pijnloze dentale extracties en chirurgische ingrepen verricht.

Koelend

Binnen een jaar kwam de Schotse chirurg James Young Simpson, hoogleraar obstetrica aan de Universiteit van Edinburgh, met een ander inhalatiemiddel voor algehele narcose: chloroform. Ook deze stof was niet nieuw.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0144-4/MediaObjects/12496_2019_144_Fig1_HTML.jpg
Schilderij van de eerste openbare toepassing van algehele narcose in de chirurgie (1846). Tandarts William T.G. Morton dient de patiënt ether toe.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0144-4/MediaObjects/12496_2019_144_Fig2_HTML.jpg
De buisjes van bamboe waarmee de Griekse god Pan zijn fluit maakte, konden ook gebruikt worden voor het aanbrengen van olie en zalf op het lichaam.

 

Maar door te experimenteren met verschillende middelen ontdekte Simpson de verdovende werking daarvan. De eerste klinische toepassing van chloroform vond plaats op 11 november 1847 toen Simpsons buurman Francis Brodie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.