Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De geschiedenis van mijn (franks) tanden

dr. Frank Heynick
Deze maand bestaat deze rubriek, Heynicks Hoek, precies twintig jaar. Toevallig heb ik nu twintig hele elementen – minder dan in oktober 1996 en nog veel minder dan in de decennia daarvoor.
Premium

De eerste regel voor een gezond en lang leven: kies heel zorgvuldig je ouders. Mijn vader had geen goed gebit. Op ongeveer 55-jarige leeftijd liet hij alle nog aanwezige elementen extraheren en ging over op een volledig kunstgebit. Mijn moeder had meer geluk. Toen zij in 2012 op de leeftijd van 94 overleed, had zij nog genoeg elementen – met of zonder de voor haar onhandige frames – om min of meer te kunnen kauwen.

Geboren werd ik in de stad New York in 1946. Aan mijn melkgebit heb ik geen herinnering. Van mijn permanente dentitie herinner ik me veel cariës bij de molaren – mede het gevolg van veel snoepen en slordig poetsen. Mijn ervaring met onze tandarts was onaangenaam, omdat de vervelende man bij het boren geen verdoving wilde toedienen. Van mijn moeder erfde ik een centraal diasteem. Aan orthodontische correctie dachten mijn ouders niet. Toen ik ongeveer 10 jaar was brak een stuk van mijn blijvende linkersnijtand als gevolg van een ongelukje met een step. Later werd deze tand van een metaal-porseleinkroon voorzien.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0110-3/MediaObjects/12496_2016_110_Fig1_HTML.jpg

Al in het melkgebit (leeftijd 13 maanden) is een diasteem te zien.

Arsenicum

In september van 1966 ging ik een jaar in Frankrijk geschiedenis studeren. Enkele dagen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.