Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De gebitsprothesen van Hitler en Tojo

Frank Heynick
Zonder pandemie zouden dit jaar de 75ste herdenking van de capitulatie van nazi-Duitsland (op 8 mei) en Japan (op 15 augustus) met enorm ceremonieel en veel feesten hebben plaatsgevonden – in aanwezigheid van héél oude veteranen. Dat gebeurde dus niet. Wél kunnen we deze maand aandacht besteden aan twee dentale bijzonderheden verband houdend met de overwinning van de geallieerden. Opmerkelijke ‘small history’ voor beroepsgenoten.
Premium
Op 1 mei 1945 veroverden de Russische strijdkrachten de rijkskanselarij in Berlijn. Daaronder bevond zich een met beton gepantserd ondergronds complex met zo’n dertig kamers, waar de top van het nazibewind en hun staf de laatste weken hadden verbleven. Bij het doorzoeken van het complex troffen de Russen geen levende ziel aan. In de tuin van de kanselarij vonden ze een gedeeltelijk met benzine verbrand lijk waarvan ze vermoedden dat dat Adolf Hitler was. In zijn mond zaten nog in totaal veertien natuurlijke gebitselementen en – los – drie bruggen.
De tandarts van de kanselarij was gevlucht. Het lukte de Russen echter diens assistente en de prothesemaker op te sporen en elders in Berlijn de praktijkarchieven van de tandarts te vinden. Deze bevestigden dat het lijk inderdaad van Hitler was. Maar er was toch nog enige twijfel: zou het lijk van een dubbelganger kunnen zijn wiens natuurlijke elementen waar nodig geëxtraheerd waren en in wiens mond drie reserve-bruggen van Hitler waren geplaatst?*

Verhongering

Voor de Amerikanen, Britten en Chinezen was generaal Hideki Tojo de Hitler van het Oosten. In 1940 werd hij minister van Oorlog van Japan. Hij bleef dat ambt bekleden ook nadat hij in oktober van 1941 (op 56-jarige leeftijd) premier werd.

Op 7 december 1941, terwijl vredesonderhandelingen met een speciale Japanse delegatie in Washington aan de gang waren, vielen vliegtuigen van vier Japanse vliegdekschepen plotseling de Amerikaanse vlootbasis in Pearl Harbor, Hawai, aan. Uitgeschakeld werden acht slagschepen (de meeste tijdelijk) en een aantal andere schepen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.