De effectiviteit van een remineralisatiepasta

Tijdens toepassing van een slotjesbeugel kunnen ontkalkingen van het tandglazuur ontstaan als tandplaque niet adequaat verwijderd wordt. Deze beginnende gaatjes worden wittevleklaesies genoemd. Moniek Beerens richtte haar promotieonderzoek op de effectiviteit van de minimaal invasieve remineralisatiepasta MI Paste Plus voor het herstel van wittevleklaesies. Zij voerde gedurende een periode van 12 maanden een gerandomiseerd klinisch onderzoek uit. Aan de hand van de resultaten kon zo geconcludeerd worden dat wittevleklaesies spontaan kunnen herstellen in de tijd, maar dat de remineralisatiepasta niet méér remineralisatie van de wittevleklaesies opleverde.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Na een orthodontische behandeling verwachten patiënten en behandelaars een mooi en gezond gebit. Als de mondhygiëne tijdens de behandeling niet op peil was, kunnen wittevleklaesies ontstaan (afbeelding 1). Deze vlekken zijn ontsierend, maar daarnaast ook een aantasting van het gezonde gebit. Het is daarmee een klinisch probleem.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0136-9/MediaObjects/12496_2018_136_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Wittevleklaesies zichtbaar na verwijderen van de slotjesbeugel. Deze zijn ontstaan als gevolg van onvoldoende mondhygiëne tijdens de beugelbehandeling.

Wat kan ik voor mijn patiënten doen om deze wittevleklaesies te herstellen? Tijdens mijn specialisatie orthodontie heb ik dit klinisch onderzoek uitgevoerd, de data

0
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.