Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De aanhouder wint

Frans-Jozef Dams
Een op jonge leeftijd opgelopen trauma in het bovenfront heeft vaak levenslang consequenties. Meestal blijken de behandelingen na een tijdje een vervolg nodig te hebben of moeten er nieuwe behandelingen gedaan worden. Bij de betrokken frontelementen volgen de endo’s, apexresecties en soms uiteindelijk implantaten elkaar vaak op. Daarbij is het ook nog eens van belang de esthetiek op een aanvaardbaar, liefst zo hoog mogelijk peil te houden. In deze casus beschrijf ik een patiënt bij wie al meerdere malen behandelingen aan zijn front hebben plaatsgevonden en pijnklachten bleven persisteren. Door stap voor stap en element voor element te behandelen verdwijnen zijn pijnklachten en wint hij vertrouwen, waardoor we uiteindelijk een pijnvrije en esthetisch nette oplossing hebben kunnen maken.
Premium

Deze 44-jarige patiënt wordt in september 2014 door zijn tandarts verwezen omdat hij regelmatig en ook lange tijd pijn ervaart in de regio van het bovenfront. Al op jeugdige leeftijd heeft hij meerdere malen de kaakchirurg moeten visiteren in verband met persisterende ontstekingen aan de voortanden. In 2002 is een implantaatkroon vervaardigd in de regio 11 in verband met een voetbaltrauma. De elementen 12, 21 en 22 zijn voorzien van kronen; de leeftijd van deze restauraties is onbekend. De aansluiting van deze kronen alsmede het esthetische resultaat laten sterk te wensen over (afbeelding 1). De kroon op het implantaat is iets mobiel, pocketmeting 5-7 mm, met bloeding. De overige frontelementen vertonen geen pockets en zijn niet mobiel.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0066-1/MediaObjects/12496_2019_66_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Klinisch beeld bij de intake: zeer slechte aansluiting van sterk gedateerde kronen. Implantaatkroon 11 is de mooiste van het stel.

Het röntgenbeeld is echter schrikbarend: forse periapicale zwartingen aan 12 en 22 (bij in een ver verleden uitgevoerde apexresecties) en in mindere mate aan 21 (afbeelding 2-6). De enige meevaller is dat de botconditie, twaalf jaren na implantatie, rondom het implantaat stabiel genoemd kan worden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0066-1/MediaObjects/12496_2019_66_Fig2_HTML.jpg
Afb. 2-6 Röntgenbeeld 12 t/m 22 bij de intake in september 2014: naast de periapicale problemen ook een nietaansluitende opbouw/kroon door een losse schroef.

Er is dus geen sprake van peri-implantitis, maar wel van een forse mucositis

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.