Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Complexe endo ge-ontcompliceerd

Patrick Vadasz
Een patiënt van middelbare leeftijd met pijn aan zijn 26 is naar ons verwezen voor een endodontische revisie aan dit element. Het zuiver technische doel van elke endodontische behandeling is in de eerste plaats ervoor te zorgen dat het endodontium duurzaam wordt afgesloten, zoveel mogelijk vrij van micro-organismen. Hiermee wordt de kans groot dat ook het biologische doel, genezing van de parodontitis apicalis, bereikt wordt. Als een endodontische behandeling echter wordt gecompliceerd door een dubieuze toestand van het kroongedeelte van het element, is het voorwaarde eerst dit probleem aan te pakken.
Premium

De patiënt heeft dus pijn aan de 26, een reeds endodontisch behandeld element met daarop een kroon. Op de beginsolo (afbeelding 1) is te zien dat de kroon netjes lijkt aan te sluiten. Van de wortelkanaalvulling is te zeggen dat die overvuld is en dat in de mesiale radix het kanaalverloop niet volledig gevolgd is. Hierdoor is een deel van het kanaal niet gevuld en is een perforatie ontstaan. Klinisch is te zien dat er cariës onder de kroon is ontstaan. Er zijn geen pockets en er is ook geen fistel.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0073-2/MediaObjects/12496_2020_73_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Solo bij de intake.

Overwegingen

Er zijn dus alles bij elkaar nogal wat zaken die moeten worden overdacht en besproken voordat aan de behandeling kan worden begonnen.
 • De kroon: kan die blijven zitten of niet?
 • De endo: krijg ik alles eruit? Ook dat wat is doorgeperst?
 • De perforatie in de mesiale radix: terugvinden van het kanaalverloop mesiaal?
 • De patiënt was resoluut: hij wilde ondanks de magere prognose zonder meer dat de kies behandeld werd.
 • Ook de kroon deed mee: hij kwam los bij het sonderen van de cariës.

Voorwaarde

Een complexe endodontische behandeling als deze is kostbaar, tijdrovend en inspannend voor zowel de patiënt als de tandarts. Als na de endo zou blijken dat het element eigenlijk niet meer fatsoenlijk te restaureren is, dan heb je aan je patiënt wat uit te leggen. Bovendien is het werken in een afgebroken, halfcarieuze stomp veel lastiger dan in een mooi anatomisch normaal
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2020.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.