Cognitieve dissonantie

Als je in de kindertandheelkunde vraagt waar het in het vakgebied om draait, is iedereen het erover eens: preventie is de speerpunt. Maar de praktijk is anders. In Nederland werd volgens Vektis in 2014 4891 keer de prestatiecode A20 (algehele anesthesie) gedeclareerd voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar. In dat jaar waren de kosten per prestatie voor A20 bij kinderen gemiddeld € 688 (exclusief de kosten voor de mondzorg!). Dat komt neer op een gemiddelde behandelduur van meer dan anderhalf uur. Je vraagt je af hoe dat kan als preventie het hoofddoel is. Er zijn immers mogelijkheden te over om narcosebehandeling te vermijden, dan wel te beperken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0067-5/MediaObjects/12496_2018_67_Fig1_HTML.jpg

Cognitieve dissonantie?

Overtreatment is in de kindertandheelkunde een alledaags verschijnsel. Dat komt doordat de overheid dit kosteloos vergoedt en de Inspectie te weinig mankracht heeft om na te gaan of de indicatiestelling altijd terecht is. De indicatie ‘pulpotomie’ wordt onder narcose sneller dan nodig gesteld op basis van onbetrouwbare criteria. Zo worden in een alom bekende

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.