Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chloorhexidinechip

Heeft u last van verdiepte pockets die na reinigingen niet afnemen? Een aanvullende optie op de parodontale therapie zou het aanbrengen van de Periochip kunnen zijn: een dunne film die in een enkele verdiepte pocket aangebracht kan worden.
De chip bestaat uit 2, 5 mg chloorhexidine digluconaat en blijft na aanbrengen ongeveer een week in de pocket, waar het de antimicrobiële chloorhexidine afgeeft en daarna oplost. Uiteraard dient er grondige reiniging van het worteloppervlak aan vooraf te zijn gegaan. In een grote multicenterstudie ontvingen patiënten naast initiële parodontale therapie tevens de chloorhexidinechip in pockets die dieper waren dan 5 mm.
Na een periode van 2 jaar vonden de onderzoekers dat de pocketdiepte gemiddeld met 0, 95 mm was afgenomen. In een ander gerandomiseerde klinische studie werd het gebruik van een chloorhexidinechip vergeleken met een aanvullende combinatiekuur van antibiotica op de initiële parodontale therapie.
In beide groepen werd na 3 maanden een significante reductie gezien. Na deze periode nam de pocket diepte weer toe bij de patiënten die behandeld waren met de chip, terwijl de groep met de antibiotica meer klinische aanhechtingswinst had.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0015-7/MediaObjects/12496_2021_15_Fig2_HTML.jpg
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.