Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken

Bohn Stafleu van Loghum
Premium

Dental applications of nanotechnology

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0054-5/MediaObjects/12496_2019_54_Fig1_HTML.jpg

De belangstelling voor het gebruik van nanotechnologie in de tandheelkunde neemt toe. Nanomaterialen kunnen de natuurlijke weefsels nabootsen en met behulp van nanotechnologie kunnen optimale biologische, fysische en mechanische eigenschappen gerealiseerd worden. Deze uitgave heeft de mogelijke toepassingen van nanotechnologie en nanobiomaterialen bij disciplines als endodontologie, parodontologie, orthodontie, implantologie en restauratieve tandheelkunde als onderwerp. Een breed scala van materialen komt aan de orde, zoals bioglas, koolstofnanobuisjes, nanocomposieten, nanocoatings op implantaten en zo verder.

Het is interessant te lezen in welke tandheelkundige producten nanomaterialen hun intrede al hebben gedaan en hoe bijvoorbeeld door middel van weefselkweken bioactieve materialen gemaakt en toegepast kunnen worden bij bijvoorbeeld regeneratieve pulpabehandelingen. Zo wordt het gebruik van nanobioglas en hydroxyapatiet-nanocomposiet uitgelegd en wat hiervan de klinische toepassing zou kunnen zijn.

Ook wordt het gebruik van zilvernanodeeltjes uitgelegd en de toepassing hiervan in tissue conditioners, prothesekunststof en cementen en wat de antimicrobiële werking hiervan kan zijn.

In de uitgave wordt niet verzwegen dat de ontwikkelingen van deze nanomaterialen technische, ethische en biologische problemen met zich mee kunnen brengen. Door de grootte-orde van de deeltjes (1 nanometer is 1 miljardste van een meter) kunnen deze materialen verscheidene schadelijke bijwerkingen hebben. In de uitgave wordt uitgelegd hoe het gebruik gestandaardiseerd kan worden om het effect van de materialen beter te leren kennen en zo bijwerkingen te verminderen.

Het boek is goed om je materiaalkundige kennis op te halen, maar er worden weinig klinische toepassingen beschreven. Daardoor is het nogal

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.