Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bleken van tetracyclineverkleuringen

Diederik Hentenaar
Tetracyclinegebruik tijdens de zwangerschap of inname hiervan door de pasgeborene zelf zorgt voor intrinsieke verkleuringen van tanden en kiezen. De verkleuringen hebben niet alleen een esthetisch ontsierend effect, maar kunnen ook psychosociaal nadelig zijn. Verschillende behandelopties zijn door de jaren heen gepropageerd, maar sinds de invoering van het thuisbleken wint deze behandelmodaliteit aan populariteit. Met dit artikel zal ik een update van de effectiviteit van ‘nightguard vital bleaching’ proberen te geven als behandeling van door tetracycline verkleurde elementen.
Premium

Al decennialang worden in de literatuur chemische agentia beschreven die verkleuringen uit het glazuur en dentine van vitale gebitselementen kunnen verwijderen.1 Hydrochloorzuur (HCL) en waterstofperoxide zijn hier twee voorbeelden van.1 Verwijdering van verkleuringen door waterstofperoxide vindt plaats door een oxidatiemechanisme. Door het snel uiteenvallen bij het in contact komen met een materiaal waarmee het kan reageren, wordt actieve zuurstof afgescheiden. Het vermogen om vrije radicalen met ongepaarde elektronen en ionen af te scheiden die dankzij een laag moleculair gewicht gemakkelijk via microporiën door het glazuur heen het dentine binnendringen, resulteert in een blekende werking. Het duurde tot de introductie van nightguard vital bleaching (NGVB) door Haywood en Heymann2 in 1989 voordat het gebruik van waterstofperoxide in individuele lepels als thuisbleek-behandelmodaliteit wijdverbreid werd gepropageerd.

Achtergrond tetracyclines

Verkleuring van tanden en kiezen kunnen we onderverdelen in intrinsieke en extrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring vindt plaats door interferentie met de odontogenese. Interferentie ontstaat door onder andere het gebruik van fluoride, tetracycline en tetracycline-derivaten, waaronder minocycline, doxycycline, chloortetracycline, dimethylchloortetracycline en oxytetracycline (tabel 1). In 1948 werd het breedspectrumantibioticum tetracycline voor het eerst geïntroduceerd voor de behandeling van veelvoorkomende infectieziekten bij ouderen en kinderen. De naam van dit antibioticum refereert aan de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.