Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling van pijn van endodontische oorsprong

Dr. Suzette van der Waal
Tandartsen schrijven regelmatig antibiotica voor terwijl de indicaties voor antibiotica in de tandheelkunde zeer beperkt zijn. De behandeling van pijn van endodontische oorsprong vraagt een goede diagnosestelling en aansluitend behandeling. Hoe de pijn wel moet worden behandeld wordt op een systematische manier uit de doeken gedaan.
Premium

Begin 2016 publiceerde de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), data over de voorgeschreven recepten in de tandheelkunde en kaakchirurgie in 2015. SFK verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van de openbare apotheken en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen (skf.nl). In 2015 schreven tandartsen 700.000 recepten voor waarvan 322.000 keer (46%) antibiotica. Meest voorgeschreven antibioticum was amoxicilline eventueel in combinatie met clavulaanzuur. Laten we even rekenen met deze getallen: Nederland telt ongeveer 5500 praktiserende tandartsen (http://statline.cbs.nl) en een jaar heeft 46 werkweken. Dat betekent dat iedere tandarts, ook de tandarts die in deeltijd werkt, ruim eenmaal per week antibiotica voorschrijft.

De indicatie voor antibiotica in de tandheelkunde

De indicatie voor antibiotica in de tandheelkunde is slechts beperkt. Profylactisch wordt antibiotica voorgeschreven ter voorkoming van endocarditis, osteoradionecrose en bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose. Sporadisch is er een indicatie voor ondersteunende behandeling met antibiotica in de parodontologie. Bij een niet-begrensde infiltraatzwelling uitgaande van een dentogeen probleem in de boven- of onderkaak wordt antibiotica voorgeschreven om levensbedreigende uitbreiding van het infiltraat te voorkomen. Deze indicaties zijn echter zeer specifiek en de incidentie is laag. Dus waar komt het getal van 322.000 vandaan en worden antibiotica om andere dan bovengenoemde redenen voorgeschreven? In mijn verwijspraktijk voor endodontologie komen patiënten die eerder een episode

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.