Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apexresectie mislukt. Wat nu?

Carlos Aznar Portoles
Een retrograde apexresectie vindt meestal plaats bij elementen waarbij een eerste endodontische behandeling of herbehandeling geen succes had of in gevallen waarbij een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld komen door een geoblitereerd kanaal of door aanwezigheid van een restauratie of stift die de toegang tot de wortelkanalen belemmert. Het doel van de apexresectie is het aangedane bot rond de apex te verwijderen, de apicale 2-3 mm van de wortel te resecteren en ten slotte een goede vulling aan te brengen. Zo’n apexresectie mislukt soms. Een element hoeft dan niet verloren te zijn: bij nauwkeurige diagnose zijn er nog diverse behandelmogelijkheden.
Premium

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de traditionele en moderne operatietechnieken bij een apexresectie?

De traditionele techniek richt zich met name op het verwijderen van de apicale laesie door resectie van de wortelpunt onder een hoek en het vervolgens vullen van het apicale derde deel van het kanaal met amalgaam of een vergelijkbaars materiaal. Het voordeel van deze methode is de goede zichtbaarheid van de apex vanuit buccaal en de relatief eenvoudige plaatsing van de apicale vulling. De preparatie van het kanaal vindt meestal plaats met boortjes. Een onderzoek van Torabinejad (2009) toont aan dat deze manier van behandelen in het eerste jaar een hoger slagingspercentage heeft dan een endodontische revisie. Op langere termijn neemt dit percentage echter snel af.

De nieuwe, moderne technieken voor een apexresectie ontwikkelden zich in de jaren negentig en veranderden de volgende aspecten van de behandeling:

  • Het gebruik van vergroting (operatiemicroscoop, loep of endoscoop) voor een nauwkeurigere behandeling.
  • Een minimale hoek bij resectie (0 tot 10 graden).
  • Het gebruik van ultrasone preparatiemethode in plaats van boortjes.
  • De introductie van biocompatibele materialen zoals MTA (mineral trioxide aggregate).

Deze nieuwe technieken maken de apexresectie tot een voorspelbare behandeling. Een onderzoek van Setzer onderschrijft dit

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.