Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angle klasse II-afwijking: verwijs op tijd!

Dr. Erik Reukers
Een 13-jarig meisje komt op verwijzing van haar tandarts met een grote overbeet en een diepe beet. Hij wil graag een oplossing voor dit probleem, maar vreest dat zij te vroeg wordt verwezen omdat nog niet alle melkelementen zijn gewisseld.
Premium

Nina, 13 jaar, meldt zich met haar ouders in de praktijk in verband met een grote overbeet en een diepe beet. Nina is niet tevreden met de esthetiek en vindt bijten en kauwen lastig. Haar ouders en zij vragen zich af wat de mogelijkheden zijn om een mooi regelmatig gebit te krijgen. Volgens haar tandarts is zij aan de vroege kant verwezen omdat nog niet alle melkelementen zijn gewisseld.

Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse IIafwijking met 8 mm overjet, een diepe beet met suprapositie van het onderfront en een disto-occlusie links en rechts. Er is steilstand van het onder- en bovenfront, een buitenbeet van de 24 en mogelijk impactie van de 37 en 38. De mediaanlijn van de onderkaak ligt rechts van de mediaanlijn in de bovenkaak. Nina bevindt zich in de tweede wisselfase: de 55, 65 en 75 moeten nog wisselen. Het profiel is uitgesproken dished-in met een retrognathie van de onderkaak en een onderontwikkelde onderste gelaatshoogte. Het bovenfront is in rust en normale functie niet zichtbaar. Tijdens lachen is de zichtbaarheid van het bovenfront onvoldoende voor een meisje van 13 jaar. (Zie afbeelding 16 op de volgende pagina’s.) Nina is twee jaar geleden voor het eerst ongesteld geweest. Zij is haar moeder qua lengtegroei net voorbijgeschoten.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.