Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lawaai in de tandartspraktijk vaak boven de norm

Diederik Wieman
Tandartsen en tandartsassistenten lopen een verhoogd risico op gehoorschade. In de praktijk variëren de geluidsniveaus - afhankelijk van de gebruikte apparatuur - tussen 70 en 92 decibel. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) constateerde bij metingen in de zorg deze ‘schadelijke lawaainiveaus’ in tandartspraktijken. Gebruik van gehoorbescherming is daarom geen overbodige luxe.  
Premium

Lawaai op de werkplek is boven bepaalde niveaus schadelijk voor het gehoororgaan; het tast de haarcellen in het binnenoor aan. Bij blootstelling aan een gemiddeld geluidsniveau van 80 dB of hoger gedurende 8 uur per dag en vijf dagen per week kan na verloop van jaren blijvende schade ontstaan. Belangrijk om te weten echter, is dat de kans op schade onevenredig snel toeneemt. Er is sprake van een zogeheten dosis-responsrelatie: bij een blootstellingsniveau van 83 dB is slechts de helft van de tijdsduur nodig om schade te veroorzaken, bij 86 dB is dat weer de helft, enzovoort.

Als tandarts ben je dag in dag uit in de weer met het slijpen, polijsten en boren van tanden en kiezen en dat veroorzaakt veel lawaai. De niveaus gaan zoals gezegd tot ruim 90 decibel en dat is meer dan goed is voor het gehoor. Gebruik van gehoorbescherming is daarom aan te raden. Er zijn veel oplossingen, zowel standaardproducten als maatwerk (otoplasieken), die voldoende beschermen en toch communicatie met de patiënt mogelijk maken. Kijk ook eens op Arboportaal, de overheidssite voor veilig en gezond werken waar ook aandacht wordt besteed aan geluid op de werkvloer. Ook arbodienstverlener ArboNed geeft zowel wettelijke als praktische informatie over dit onderwerp.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.