Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interdentale borstels beter dan flosdraad verwijderen tandplak

Onderzoekers van de Adelaide Dental School hebben gekeken hoe effectief interdentale borstels zijn bij het voorkomen van cariës en parodontitis.

Aan de hand van een literatuuronderzoek hebben ze gekeken hoe effectief interdentale borstels zijn bij het voorkomen van cariës en parodontitis. Ze ontdekten dat interdentale borstels effectiever waren dan flosdraad of houten stokers bij het verwijderen van interdentale tandplak.

Verminderen van gingivitis

Interdentale borstels (ragers) scoorden ook hoog voor het verminderen van gingivitis. Het onderzoek werd in september 2019 gepubliceerd in het Australian Dental Journal. De interdentale borstel kan effectiever zijn bij het verwijderen van interdentale plak dan de andere interdentale hulpmiddelen, mits de interdentale ruimtes toegankelijk zijn, zo concludeerden de onderzoekers.

Voorkomen cariës en parodontitis

Om erachter te komen hoe effectief interdentale hulpmiddelen zijn bij het voorkomen van cariës en parodontitis, hebben ze een literatuuronderzoek uitgevoerd en uiteindelijk meer dan 1.800 onderzoeken teruggebracht tot zes systematische beoordelingen. De beoordelingen gaan over flossen, interdentale borstels, houten stokers en mondwater. Twee aanvullende beoordelingen vergeleken verschillende interdentale reinigingsapparaten.

Naar het onderzoek Current Knowledge on Correlations Between Highly Prevalent Dental Conditions and Chronic Diseases: An Umbrella Review >>

Bron: Adelaide Dental School
Beeld: © AVAVA / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.