Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie van mond en keel kan levens redden

Diederik Wieman
In Duitsland is de campagne ‘20 seconden kunnen levens redden’ van start gegaan. De campagne is gericht op het vroegtijdig herkennen van hoofd-, hals- en mondtumoren. Bij het herkennen daarvan wordt ook de hulp van tandartsen gevraagd. In deze brochure wordt uitgelegd hoe je zonder speciale apparatuur in 20 seconden de mond en keel kunt inspecteren op zichtbare en voelbare afwijkingen.
Premium

Dat routinematige inspectie op dit soort aandoeningen van (levens)belang is, blijkt ook uit een artikel in The British Dental Journal. Daarin wordt gewezen op het toenemend aantal gevallen van keelkanker veroorzaakt door het Humaan papillomavirus (HPV-16). Een tandarts die tijdens een controle ook de orofarynx inspecteerde, ontdekte een plaveiselcelcarcinoom van maar liefst 3 x 2.5 cm zonder dat de patiënt daar klachten of weet van had. Tandartsen kunnen niet alleen de mond en keel inspecteren op afwijkingen. Ook de hoofd- en gezichtshuid kunnen meegenomen worden. In Tandartspraktijk nr.1 van dit jaar schrijft Theo Breedveld over het signaleren (en behandelen van) Actinische Keratosen. In datzelfde artikel stelt dermatoloog Bousema (Meander Medisch Centrum) dat de tandarts zeker een rol kan spelen bij het vroegtijdig herkennen van huidafwijking in het hoofdhalsgebied en de patiënt adviseren om contact op te nemen met de huisarts. Bousema werd over dit onderwerp geïnterviewd door Tandartspraktijk hoofdredacteur Sander Loos. Het interview is hier terug te luisteren.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.