Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: taakdelegatie vaak onzorgvuldig uitgevoerd

Diederik Wieman
Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat taakdelegatie in mondzorgpraktijken regelmatig onzorgvuldig wordt uitgevoerd. De IGJ heeft daarom een factsheet gepubliceerd die praktijkeigenaren de juiste weg wijst. 

Volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) is het toegestaan om voorbehouden handelingen, zoals het maken van röntgenfoto’s of het geven van injecties, te delegeren aan niet BIG-geregistreerde medewerkers. Zorgaanbieders moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals het toetsen van de bekwaamheid van de medewerker, de fysieke aanwezigheid van de tandarts in de praktijk en het informeren van de patiënt dat de medewerker voorbehouden handelingen uitvoert. Op al die punten schort het nogal eens in de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek dat de IGJ in de eerste helft van dit jaar deed. De inspectie bezocht vijf mondzorgpraktijken, analyseerde binnengekomen meldingen over taakdelegatie en betrok ook data uit twee eerdere onderzoeken naar meldingen over taakdelegatie bij het onderzoek.

Uit dit alles komt naar voren dat lang niet alle mondzorgpraktijken volgens de regels werken. Zo worden patiënten niet goed over taakdelegatie geïnformeerd en wordt hen ook niet om toestemming gevraagd wanneer een behandeling wordt gedelegeerd. Verder ontbrak in sommige praktijken toezicht van de tandarts en konden niet alle praktijken via hun personeelsadministratie aantonen dat medewerkers over voldoende bekwaamheid beschikten voor het werken in taakdelegatie. ‘Op de juiste manier werken met taakdelegatie vraagt om veel meer aandacht binnen de mondzorg’, stelt de IGJ. ‘Niet alle professionals zijn op de hoogte van de juiste werkwijze van taakdelegatie.’ De IGJ blijft de komende tijd aandacht besteden aan taakdelegatie. Download hier de factsheet met gesignaleerde problemen en oplossingen.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.