Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het KIMO stelt nieuwe richtlijn ‘Derde Molaar’ beschikbaar

Op 30 maart 2020 is de nieuwe klinische praktijk richtlijn ‘Derde Molaar’ door het KIMO beschikbaar gesteld. Het doel van de richtlijn is een praktisch handvat te bieden voor de behandelaar van patiënten bij wie één of meer derde molaren aanwezig zijn.

De richtlijn is geschreven voor alle behandelaars die het al of niet verwijderen van een asymptomatische derde molaar overwegen: tandarts-algemeen practicus, MKA-chirurg, orthodontist en parodontoloog, tandarts-endodontoloog. De richtlijn richt zich op indicatiestelling, beeldvormende diagnostiek, behandeling en nazorg met betrekking tot derde molaren.

De richtlijn is een herziene versie van de richtlijn Derde Molaar van de Nederlandse Vereniging voor Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA) uit 2018 die volgens afspraak onderdeel is geworden van het meerjarenprogramma (2017-2020) van het KIMO. Het KIMO is daarmee eigenaar van de richtlijn en verantwoordelijk voor aanpassing en implementatie.

Voor aanpassing van de richtlijn voor instroom in de KIMO-richtlijnendatabase is in 2019 een Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) benoemd door het KIMO, onder voorzitterschap van Dr. H. Ghaeminia, MKA-chirurDg (Radboudumc).

De eisen van evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) liggen ten grondslag aan deze richtlijn. Dit betekent dat het onderzoek is uitgevoerd volgens de hoogst mogelijke wetenschappelijke standaarden. De eerste versie van de richtlijn was reeds van commentaar voorzien door de betrokken wetenschappelijke- en beroepsverenigingen en door overige aan dit onderwerp gelieerde organisaties. Beide versies zijn door de Richtlijn Autorisatie Raad (RAR) van het KIMO beoordeeld en goedgekeurd. De herziene versie is onderschreven door de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland waardoor de richtlijn tripartiet kan worden aangeboden.

Het KIMO zal de richtlijn uiterlijk 31 maart 2020 aanbieden aan het Zorginstituut en in nauwe samenspraak met haar leden de komende maanden verder onder de aandacht brengen in het mondzorgveld.

Meer informatie

Volledige richtlijn in de richtlijnendatabase van het KIMO
Volledige richtlijn interactieve pdf
Samenvatting van de richtlijn (pdf)
Patiënteninformatie van de richtlijn (pdf)

Neem voor meer informatie contact op met Maarten Jansen, directeur van het KIMO.

Bron: KIMO
Beeld: TandartsPraktijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.