Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Den Haag neemt SP-plan voor kindergebit over

Bert Bukman
Het gemeentebestuur van Den Haag is enthousiast over voorstellen van de SP om de mondzorg voor kinderen te verbeteren, vooral in achterstandswijken. De bedoeling is om vanaf de eerste tand de zorg om het kindergebit in de gaten te houden.
kindergebit
© puhhha / Getty Images / iStock

Burgemeester Jan van Zanen meldt op Platform070 dat kraamverzorgenden en verloskundigen in zijn gemeente middels al worden bijgeschoold op het thema mondgezondheid. Dit gebeurt momenteel in zo’n vijftig praktijken in de wijken Laak, Centrum en Escamp. Het aantal kinderen dat nooit een tandarts bezoekt is in deze wijken het hoogst is en de zorgen om het kindergebit zij er daarom het grootste.

Overgewicht

Inmiddels valt het kindergebit onder de Haagse Aanpak Gezond Gewicht. Het gaat hierbij om acties tegen overgewicht bij jongeren. Verzekeraar VGZ, die in Den Haag de Collectieve Zorgverzekering voor Minima aanbiedt, voert een campagne rondom dit thema. De boodschap was ‘Uw kind gratis naar de tandarts’. Er zijn verschillende middelen ingezet: brief, mail, poster en website, waarmee volgens VGZ veel verzekerden bereikt zijn.

Fluoridespoelingen

De SP pleit ook voor het herinvoeren van fluoridespoelingen, al dan niet via de scholen. De fluoridespoelingen op school zijn volgens de gemeente echter geen succes. Dit onder meer vanwege de extra werkdruk voor de leerkrachten. De gemeente denkt daarom eerder aan een poetsproject voor alle Haagse basisscholen. Dit met als boodschap dat het verstandig is om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta.

Borstvoeding

De plannen in de gemeente Den Haag sluiten aan bij moderne inzichten over voeding en de mondzorg voor jonge kinderen. Baby’s die tot twaalf maanden borstvoeding krijgen, hebben bijvoorbeeld een betere stimulatie van de orale mucosa. Het voedingspatroon in de eerste fases van het leven heeft grote invloed op latere leeftijd, en het aanbieden van verschillende voedseltexturen beïnvloedt dit. Het in een vroeg stadium aanbieden van vast voedsel is gunstig voor de ontwikkeling. Ook de snelheid van eten op jonge leeftijd beïnvloedt hoe volwassenen op latere leeftijd zullen eten. Snel eten verhoogt al op jonge leeftijd de kans op een hoge BMI.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.