Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TP boekkeuze: Over voeding en mondgezondheid

In dit boek Nutrition and Oral Health belichten verschillende schrijvers de relatie tussen voeding en de mondgezondheid, onder de redactie van Gerry McKenna, specialist in restauratieve tandheelkunde en tandprothetiek.
De relatie en discussie tussen de wetenschappelijke literatuur en de aanbevelingen van de overheid over voeding worden behandeld, met als focus zeer jonge leeftijd en senioren.
Iedereen weet eigenlijk wel wat gezonde voeding is, maar de meeste diëten voldoen daar niet aan. Ze bevatten vaak te veel vet, zout en suiker en te weinig vezels, fruit en groenten. Consensus is dat effectieve lange termijn lifestyleveranderingen nodig zijn om dit te verbeteren. Ook sociale-en omgevingsfactoren in het voedselsysteem moeten aangepast worden. De auteurs benaderen vanuit verschillende invalshoeken het voedingspatroon bij baby’s, jonge kinderen en ouderen. Beschreven wordt welke invloed het voedingspatroon heeft op de groei van het gebit en de kauwmusculatuur. Bijvoorbeeld baby’s die tot twaalf maanden borstvoeding krijgen, hebben een betere stimulatie van de orale mucosa. Het voedingspatroon in de eerste fases van het leven heeft grote invloed op latere leeftijd en aanbieden van verschillende voedseltexturen beïnvloedt dit. Het veel eerder geven – dan de meeste organisaties voorstellen – van vastere voedselvormen is gunstiger voor de ontwikkeling. Ook de snelheid van eten op jonge leeftijd beïnvloedt hoe volwassenen op latere leeftijd zullen eten. Snel eten, verhoogt reeds op jonge leeftijd de kans op een hoge BMI. Dit patroon kan zich op latere leeftijd voortzetten.
Enkele hoofdstukken bevatten naar mijn mening oud nieuws. Zoals dat veel suiker leidt tot onder andere cariës, obesitas en diabetes. Een interessant betoog gaat over ouderen die op latere leeftijd nog een (gedeeltelijk) eigen dentitie hebben. Daarbij leidt het standaard vervangen van ontbrekende elementen niet altijd tot gezonder eten. Sterker nog: als zij op latere leeftijd alsnog aan een volledige prothese moeten, kunnen zij door hun reeds bestaande gezondheidsproblemen daaraan slecht wennen. Daardoor zal hun voedselinname nog problematischer worden.

Kortom: een aardige uitgave, dat van baby tot ouderen een overzicht geeft over voedselinname en de relatie met het gebit en de omliggende structuren. Gewoonten daarin zijn moeilijk te veranderen, maar dat moet toch constant geprobeerd worden door voorlichting en door verandering van voedsel. Nadenken over tandvervanging in een andere context is beslist de moeite waard (Hans van der Wielen).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0093-6/MediaObjects/12496_2021_93_Fig15_HTML.jpg

Titel Nutrition and Oral Health Auteur Gerry McKenna
ISBN 978-3-030-80525-8
Uitgever Springer

 

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.