TandartsPraktijk nr. 8, 2021

  Extractie of opbouwen van laterale bovenincisieven | Vrijwillig en belangeloos | Herstel van speekselklieren mogelijk door gebruik van stamcellen | ‘Mondhygiëne zit hier nog niet tussen de oren’ | Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie | De tandarts als hoofdpersoon (en als figurant) | TP Kennistoets 2021-8 Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie

  Sander Loos

  Stamcellen, bloedplaatjes en AI.

  De tijd dat wij tandartsen werden gezien als louter gatenvullers is voorbij. Van ons wordt meer verwacht dan alleen maar handwerk. Terecht, daar zijn wij voor opgeleid. Tandheelkunde is niet voor niets een wetenschappelijke opleiding, het is meer dan een beroepsopleiding. Daarom in dit nummer ruim aandacht voor de wetenschappelijke kant van ons vak.

  Getest door het TP-testteam

  TP Nieuws heeft een extra dimensie: een testteam van vijf tandartsenalgemeen practici kijkt in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en het resultaat van een behandeling daarmee. Het team vergelijkt dit met wat de fabrikant belooft en doet verslag vanaf dit nummer van TP.

  Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie + TP Kennistoets

  Genezingsprocessen worden gemedieerd door een scala aan intracellulaire en extracellulaire reacties die gestuurd worden door eiwitsignalen. Bloedplaatjes zijn verantwoordelijk voor dit genezingsproces door de vorming van een bloedstolsel en het vrijkomen van groeifactoren. Bloedplaatjesrijk fibrine (PRF) is een fibrinenetwerk waarin mediatoren zoals cytokinen en essentiële groeifactoren zijn ingebed. PRF wordt beschouwd als een genezend biomateriaal. Hoe werkt fibrine?

  Vrijwillig en belangeloos

  Dokters van de Wereld trekt in 2022 op vrijwillige basis en belangeloos met tandartsen, mondhygiënisten, assistenten, technici en kaakchirurgen alweer voor het derde jaar met de Mondzorgkaravaan door Nederland om minder bedeelden te helpen. Lokale tandartsen dragen een steentje bij door deel te nemen aan een ‘Friendly Network’.

  Prikketeur

  In april van dit jaar begon de Covid19-vaccinatiecampagne. Omdat er een schreeuwend tekort was aan vaccinateurs, voelde ik mij als pensionado geroepen om mee te helpen. Ik had immers in mijn beroepsleven ontelbare prikken uitgedeeld en mijn BIG-registratie was nog geldig.

  Extractie of opbouwen van laterale bovenincisieven

  We worden tegenwoordig steeds vaker geconfronteerd met te kleine laterale bovenincisieven, kegeltanden of agenesie op deze plek. Naar verluidt door evolutie. Maar wat is de diameter van de tandhals van de laterale incisief waarbij je het element nog op een nette manier kunt opbouwen?

  Dental Artist met muziek en mooie auto’s

  Na veertig jaar in het vak hoeft Ben van Slooten van tandartspraktijk Dental Artist in Leerdam niet meer zo nodig praktijkhouder meer te zijn. Van het vak geniet hij nog volop. Wel is het al die jaren gedeeld geweest. Dat zal ook altijd blijven. Want zijn twee andere liefdes – bluesmuziek en het Franse automerk Citroën – vragen ook om aandacht.

  Herstel van speekselklieren mogelijk door gebruik van stamcellen

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil stamceltherapie gaan toepassen op patiënten, die als gevolg van een stralingsbehandeling met xerostomie te maken krijgen (afb.1). Hans van der Wielen sprak met onderzoeker Rob Coppes.

  ‘Mondhygiëne zit hier nog niet tussen de oren’

  TP kijkt over de grenzen van de tandheelkunde. In Italië, zegt Oebe van der Hilst, gaat het vooral om het mooie plaatje. Wat zich daarachter afspeelt, komt op de tweede plaats. En dus stuit hij regelmatig op kleine rampgebieden en vist hij vaak ‘de kip van gisteren’ tussen kiezen uit. ‘Op Sardinië moet je een manusje-van-alles zijn.’

  De tandarts als hoofdpersoon (en als figurant) | Romans onder de stoel

  De tandarts is nog immer een belangrijk personage in Nederlandstalige romans. Een enkele keer beschreven als een eendimensionale bruut, een andere keer getekend als een kleurrijk karakter met een excentrieke visie op het vak. Een selectie van veelzeggende citaten uit de recente literatuur.

  Het adhesief herstel van endodontisch behandelde molaren

  De keuze voor een directe of indirecte restauratie op een endodontisch behandeld element is een vaak voorkomende discussie. Is het element überhaupt nog het redden waard? Adhesief herstel kan dan een oplossing bieden.

  De toekomst is aan 3D | Automatische segmentatie van kaakkopjes

  Het gebruik van driedimensionale (3D) technologieën speelt een steeds belangrijkere rol in de mondzorg. De omzetting van 2D-naar 3D-beeldvorming biedt veel nieuwe inzichten, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo ook bij de 3D-weergave van kaakkopjes, wat met name klinisch relevant is binnen de orthognathe chirurgie.

  Mondzorg in de basis zorgverzekering? | Column

  Eén van de zaken, die elke zorgprofessional die de eed van Hippocrates heeft afgelegd heeft beloofd, betreft: ‘Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.’ De Dokters van de Wereld willen met een petitie bereiken dat de mondzorg in de basis zorgverzekering wordt opgenomen en zo ook voor de minderbedeelden volledig toegankelijk wordt.

  TP Kennistoets 2021-8 Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  KennisVRAAG Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie TP Kennistoets 2021-8

  In TandartsPraktijk 8-2021 heeft u het artikel Positieve effecten van bloedplaatjesrijk fibrine op osseo-integratie kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.

  Happynecks voor blije patiënten

  4CleverDental is de importeur van Happynecks® voor de Nederlandse markt: een kussen van (echt) skai voor ondersteuning van de nek tijdens de behandeling.

  Retractiepasta doet wat het belooft

  VOCO heeft een nieuwe retractiepasta op de markt gebracht. Dit product zorgt voor een tijdelijke terugtrekking van de marginale gingiva en stopt het bloeden in de sulcus voorafgaand aan het (analoog of digitaal) afdrukken of het cementeren van tijdelijke en permanente restauraties.

  Schudden en vullen maar

  De amalgaamschudder kan weer terug de behandelkamer in, maar nu om composiet te schudden. Het nieuwe vulmiddel Surefil-one van Dentsply Sirona is namelijk licht- en chemisch uithardend en zelfhechtend bovendien.

  Nieuwe, gedreven redactie voor TandartsPraktijk

  Toegegeven, het is een nogal eenzijdig clubje op dit moment. Een groepje witte mannen die de nieuwe redactie vormen van TandartsPraktijk. Meer variëteit is dringend gewenst, dus als je belangstelling hebt om deel uit te gaan maken van dit gezelschap, laat het weten via tandartspraktijk@bsl.nl.

  Handig: ‘alles’-lijm

  3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive is de eerste ‘alles’-lijm van 3M. De lijm hecht namelijk aan tandweefsel en restauraties.

  TP boekkeuze: Over voeding en mondgezondheid

  In dit boek Nutrition and Oral Health belichten verschillende schrijvers de relatie tussen voeding en de mondgezondheid, onder de redactie van Gerry McKenna, specialist in restauratieve tandheelkunde en tandprothetiek.

  Tand Art | Raadselachtig uitzicht

  Niet iedereen kijkt er naar uit in de tandartsstoel plaats te nemen, zeker niet als er sprake is van een tijdrovende behandeling. Maar of de beproeving afneemt door de patiënt puzzels voor te schotelen, is nog maar de vraag.