Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duimen slecht voor kindergebit

Door duimen kunnen tanden scheef gaan staan: de middelste snijtanden in de onderkaak draaien naar binnen en de boventanden worden naar voren gedrukt. Hierdoor ontstaat een overbeet. Duimen kan het beste worden afgeleerd vóórdat het blijvende gebit doorkomt. Welke rol speelt de tandarts?

 

Ouders moeten het kind op een rustig moment goed uitleggen waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen. Soms werkt het goed door in te spelen op het feit dat het kind al groot wordt. Als een kind begrijpt waarom het iets moet doen, is dat een extra stimulans om het vol te houden. Het helpt soms als iemand met ‘gezag’ zegt dat het beter is om te stoppen met duimen, en daarin kan ook een rol zijn weggelegd voor de tandarts.

Rol tandarts

Als je kinderen ziet met afwijkend mondgedrag dat de ontwikkeling van de kaak- en tandstand negatief beïnvloedt, is het verstandig dit tijdig met ouders te bespreken. Weinig ouders zijn zich ervan bewust dat gecontinueerd duim- of vingerzuigen en het gebruik van een fopspeen bij kan dragen aan een overbeet of een open beet, een kruisbeet, een verhoogde kans op trauma en spraak- en gezondheidsproblemen. Onder het motto ‘jong goed geleerd is oud gedaan’ kunnen tandarts en logopedist door advies en therapie ouders helpen bij het afleren van schadelijk mondgedrag door hun kinderen. Gelukkig is in veel gevallen na het beëindigen van de gewoonte de verandering in het mondgebied nog reversibel.


Deformatie van bovenkaak.

Rol ouders

Duimen is een gewoonte die moeilijk in een keer af te leren is. Het is daarom beter om dit stapje voor stapje te doen. Ouders kunnen daarom het best beginnen op de momenten dat het kind overdag het meeste duimzuigt. Afleiding helpt over het algemeen goed: neem het kind op schoot te nemen en leid het af met een spelletje. Pas als het kind overdag niet meer duimt, is het goed om af te spreken dat het ook ’s nachts stopt met duimen.

Drie tips

  • Beloning
  • Geheim teken
  • Hulpmiddelen

Beloning
Positieve aandacht geven en belonen is erg belangrijk voor het kind. Ouders/ verzorgers kunnen bijvoorbeeld samen met het kind stickers plakken op de kalender, elke keer als er niet wordt geduimd. Soms werkt het beter als een kind iets kan verdienen, zoals een half uurtje langer tv-kijken na een week niet duimen.

Een geheim teken
Duimzuigen gebeurt vaak onbewust. Het heeft dan ook geen zin om boos te worden, want dat werkt vaak averechts. Veel kinderen vinden het wel leuk als je een ‘geheim teken’ geeft als je ziet dat de duim weer in de mond gaat.

Hulpmiddelen
Pleisters, handschoenen of vingerpopjes om de duim. Het zijn allemaal manieren om je kind te helpen om het duimen af te leren. Via je tandarts kun je ook informatie krijgen over hulpmiddelen.

Pleister en Byte-x
Er zijn pleisters met een kleine opening die je bij het kindje op de mond plakt. Veel ouders hebben er bezwaar tegen om hun kind een pleister op de mond te plakken, maar in de praktijk blijkt dat de meeste kinderen er geen enkel probleem mee hebben. Dit werkt natuurlijk alleen als het kind dit ook wil. En doe het nooit wanneer het kind een verstopte neus heeft, misselijk is of het risico loopt om over te geven. Ook bestaat er byte-x, een effectief middel om nagelbijten en duimzuigen tegen te gaan.

Consequent volhouden

Ouders moeten natuurlijk wel consequent zijn en even doorzetten. Belangrijk is daarom op één lijn te zitten met de omgeving van het kind ((ex-)partner, oppas, grootouders en het kinderdagverblijf). Hoe strikter en consequent het duimzuigen wordt aangepakt, des te sneller zal het kind de gewoonte afleren.

Tip
Een collega-tandarts vertelt op haar website uit eigen ervaring als moeder >> Stoppen met duimen… Onze eigen worsteling en ervaring 

Bron: TandartsPraktijk
Beeld: © binabina / Getty Images / iStock


Lees ook

Gratis cariës bij de fruitspeen?! | De noodzaak van preventie

Gratis cariës bij de fruitspeen?! | De noodzaak van preventie

Duimzuigen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.