Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fluoridemaffia | Column Marleen de Groot

"Je wilt niet voor gekkie worden versleten. Hoe komt het dan dat juist dit soort desinformatie zo hardnekkig post vat bij veel mensen en gewone, degelijke adviezen niet?"

In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die ineens zijn gaan poetsen met kokosolie of charcoal tandpasta (alles moet met houtskool tegenwoordig), maar vooral iets zonder fluoride. Want fluoride is hartstikke ongezond. Ja, dat wisten we niet beste collega’s.

Dat fluoride goede bescherming biedt tegen cariës is natuurlijk een sprookje van de commercie. De wetenschap is corrupt. De overheid wil ons allemaal afhankelijk maken en speldt ons allerlei flauwekul op de mouw. En tandartsen doen daar lekker aan mee met hun fluoridelobby. Ik heb patiënten die daar ‘uit principe’ niet meer aan willen meewerken.’ (?)

En dan zit je daar in je spreekkamer. Vlak na de mededeling dat je corrupt bent, patiënten zit voor te liegen, en ze onnodig blootstelt aan allerlei gevaarlijks en ze slachtoffer maakt van de ‘fluoridemaffia’. Of zo. Welke idioten slingeren die onzin over amalgaam (als je het woord alleen al uitspreekt, krijg je minimaal leverschade of dementie), deodorant (borstkanker!), de gevaren van inenten (autisme) en nu weer fluoride (ga je op zijn minst heel akelig aan dood), de wereld in?

Goede plaqueverwijdering en daarbij het gebruik van fluoridetandpasta helpt goed tegen cariës. Minder of geen suiker gebruiken ook. Maar dat is al zo oud als Methusalem. En niet hip of trendy. Zogenaamd natúúrlijk, ‘vegan’, dàt is pas sexy.

Hoe moeten ‘we’ hiermee omgaan? Als ik zo tekeer ga tegen mijn patiënten als ik nu doe in deze column, ben ik de mensen om wie het gaat direct kwijt want dan voelen ze zich niet serieus genomen. En in zekere zin begrijp ik dat ook. Je wilt niet voor gekkie worden versleten. Hoe komt het dan dat juist dit soort desinformatie zo hardnekkig post vat bij veel mensen en gewone, degelijke adviezen niet?

Ik vrees dat een soort misplaatste of disproportionele drang naar uniekheid, of geef het maar een naam, een grote factor is die meespeelt in dit rare verschijnsel dat mensen zich gaan afzetten tegen de gevestigde common sense en zelf een eigen, hippe waarheid over gezondheidskwesties gaan creëren.

Terwijl ik dus juist vind dat mensen zo origineel moeten kunnen zijn als ze willen. Gooi letterlijk je haren los, doe gek, wees creatief, maak kunst en geniet! Ik ben de laatste om je tegen te houden. Maar zorg gewoon goed voor jezelf. Dat is het enige waarover ik mensen wil informeren en ze mee wil helpen. Naar beste eer en geweten.

Wij toch allemaal?

Marleen de Groot is tandarts, heeft een eigen praktijk in Groningen en zit in de redactie van TandartsPraktijk (TP).

1 REACTIE

  1. Ik stuitte op dit artikel en moest echt even reageren. De arrogantie van de schrijfster doet mijn tenen krommen. Blijkbaar bekijkt ze alleen de haar eenzijdig aangedragen informatie over fluoride. Gelukkig zijn haar patiënten kritischer op hun gezondheid en dat is hun goed recht. Het komt op mij over dat ze het maar vermoeiend vindt dat men tegenwoordig zo kritisch is op alle toevoegingen in producten die we consumeren. Lastig hoor zulke mensen in uw praktijk. Maar heeft u wel
    Eens de moeite genomen om met een open mind naar het verhaal te kijken? Ook de bevindingen aan te horen die niet in uw straatje passen? Ik kan u verhalen vertellen over wat al deze stoffen met onze hormoonhuishouding en onze neurotransmitters doen. Alsjeblieft ga op onderzoek uit te n maak uw patiënten niet belachelijk. De enige die u belachelijk maakt is u zelf

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.