Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fluoridebehandeling werkt ook bij 60 plussers

Diederik Wieman
Onderzoekers van de universiteit van Hongkong (faculteit tandheelkunde) hebben onderzoek gedaan naar het effect van fluoridebehandeling bij 60-plussers. Het onderzoek maakt duidelijk dat professioneel uitgevoerde  fluoridebehandelingen ook bij ouderen cariës tegengaan.
Fluoride kristallen
Premium

De conclusie trekken de onderzoekers op basis van een systematisch literatuuronderzoek in medische databases. Er werden zeven grote onderzoeken gevonden die aan de selectiecriteria voldeden;  volwassen van 60 jaar of ouder die professionele fluoridetherapie kregen om cariës te voorkomen of te stoppen. De controlegroep bestond uit volwassenen die een placebo kregen of niet werden behandeld. VIa data-analyse werd gekeken naar het aantal nieuwe gevallen van cariës en de mate waarin tandbederf werd voorkomen of tot stilstand werd gebracht. De conclusie is dat professioneel aangebrachte fluoride ook bij ouderen effectief is. Daarbij maakt het niet uit wat voor soort fluoride wordt gebruikt en hoe deze wordt aangebracht. Het onderzoek is terug te vinden op PubMed. 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.