Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erfolg mit Implantaten in der ästhetischen Zone

Een behandeling met implantaten in het ethische gebied in boven- en onderkaak is een bijzonder uitdagende behandeling, omdat het implantaat niet alleen functioneel moet zijn, maar het uiteindelijke resultaat ook mooi om te zien.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0090-1/MediaObjects/12496_2019_90_Fig2_HTML.jpg

Pas wanneer de patiënt, implantoloog en restauratief tandarts allen tevreden zijn met het resultaat, kan men spreken van een succes. De kunst is om een complexe behandeling uit te voeren op een manier dat de kans op overleving van het implantaat groot is, met een kleine kans op complicaties, zonder dat de esthetiek in het geding komt. In dit boek geven de auteurs hun ervaringen door op basis van goed gedocumenteerde klinische casussen.

In het eerste hoofdstuk komen de patiëntfactoren, biologische factoren en chirurgische factoren aan de orde. Het tweede hoofdstuk onderstreept het belang van een goede patiënt-documentatie met behulp van digitale fotografie. Instrumenten die gangbaar zijn in de microchirurgie worden in het derde hoofdstuk in beeld gebracht; hierbij wordt niet geschuwd om ook de instrumenten van collega’s Hürzeler en Zuhr in beeld te brengen. Daarna volgen hoofdstukken over implantaatpositie, enkeltandsvervanging, immediaat implanteren, opnieuw met een goede uitleg en veel beeldmateriaal.

De behandelingen zijn steeds van onderbouwende literatuur voorzien. Naar mate het boek vordert, worden de casussen complexer met uitdagingen als vervanging van twee naburige elementen in de ethische zone. Moderne microchirurgische procedures voor de vermeerdering van harde en zachte weefsels zijn een speciaal aandachtspunt. Door talrijke klinische foto’s en schematische tekeningen wordt uitgelegd hoe een bindweefseltransplantaat uit het palatum vrij te prepareren. Vervolgens worden botaugmentatietechnieken uitgelegd. Wanneer men overgaat tot het plaatsen van de suprastructuur, dienen materiaalkundige aspecten in acht te worden genomen om een succes te bereiken; de valkuilen bij het restaureren worden besproken. In het laatste hoofdstuk van dit leerzame boek worden complicaties en volledige mislukkingen besproken en hoe deze opnieuw en dan met succes te behandelen. Internationaal bekende coauteurs als dr. Christian Coachman uit Brazilië en dr. Tomohiro Ishikawa uit Japan verrijken het hele werk met hun expertise.

Dit rijkelijk geïllustreerde boek zou een aanwinst voor iedere tandarts/implantoloog of kaakchirurg moeten zijn. Doordat dit boek in het Duits is geschreven zal ik het zelf niet zo snel aanschaffen. Gelukkig staat op de website van Quintessence vermeld dat rond deze tijd de Engelse versie zal verschijnen: ‘Implants in the esthetic zone’. Dan zal ik de eerste zijn die dit boek gaat aanschaffen.

(Wim Slot)

Auteurs: Arndt Happe en Gerd Körner
Titel: Erfolg mit Implantaten in der ästhetischen Zone
Omvang: 480 pagina’s
ISBN: 978-3-86867-358-6 (Duitstalige uitgave)
Prijs: € 238,00
Uitgever: Quintessence Publishing, Deutschland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.