Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dramatisch gesteld met tandartsbezoek in België

Diederik Wieman
Steeds meer Belgen stellen hun tandartsbezoek uit. Uit onderzoek van DKV, een van de grootste Belgische zorgverzekeraars, blijkt dat liefst een op de zeven Belgen een afspraak bij de tandarts uitstelt vanwege de kosten. Uit ander onderzoek komt naar voren dat een kwart van de Belgen de afgelopen drie jaar niet naar de tandarts is geweest.
Foto: Noah Frohn (Pexels)
Premium

In de DKV-monitor worden jaarlijks circa duizend Belgen ondervraagd over hun gedrag met betrekking tot tandheelkundige zorg. Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat veel Belgen overwegen om hun tandartsafspraak af te zeggen, maar dat men ook niet weet wat een tandartsbezoek zal kosten. Veertig procent van de Belgen weet niet hoeveel ze na de tussenkomst van het ziekenfonds zelf moeten betalen. En maar liefst zestig procent van de Belgen weet niet of hun tandarts al dan niet is geconventioneerd (geconventioneerde zorgverleners houden zich aan de tarieven die ziekenfondsen vaststellen). Dat het dramatisch gesteld is met het Belgisch tandartsbezoek bleek ook al uit cijfers van het IMA (Intermutualistisch Agentschap), dat de patiëntgegevens beheert van zeven Belgische ziekenfondsen. Daaruit blijkt dat ruim een kwart van de Belgen in een periode van drie jaar geen enkele keer naar de tandarts gaat. Vooral de jongste en de oudste leeftijdsgroep scoren slecht met tandartsbezoek. Volgens de cijfers gaat 56% van de 3- en 4-jarigen nooit naar de tandarts. Bij 75-plussers bracht 44% drie jaar lang geen enkele keer een bezoek aan de tandarts. Met kinderen tussen de 5 en 14 jaar is het iets beter gesteld. Daar gaat slechts een op de zes nooit op controle. De stedelijke omgevingen scoren overigens beduidend slechter dan het platteland van België. Ook is er een merkbaar verschil tussen Vlaanderen en Wallonië: de Walen gaan minder vaak naar de tandarts dan de Vlamingen.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.