Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een mondspoelmiddel is geen weggespoeld geld

Last van gebitsproblemen als gaatjes en tandvleesontsteking? Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo dergelijke problemen. Dit concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen in zijn promotieonderzoek. Hij promoveerde op woensdag 22 april (online) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

 

 

‘Een gezonde mond is een heerlijk bezit’, vertelt Van Leeuwen. ‘Helaas worden veel mensen geconfronteerd met gaatjes en tandvleesontsteking, ook diegenen die trouw twee keer per dag poetsen met tandpasta. Het zijn de bacteriën in de tandplak die hierbij een belangrijke rol spelen.’ Van Leeuwen onderzocht verschillende aspecten van de dagelijkse mondverzorging en in welke mate deze kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking.

Bruine tanden

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het gecombineerd (na elkaar) gebruiken van een waterstofperoxide- en chloorhexidine-spoelmiddel – naast het dagelijks tandenpoetsen – een langdurig positief effect heeft op de mondgezondheid. Het gebruik van chloorhexidine heeft op lange termijn echter ook nadelen: smaakverandering en een bruine of zwarte verkleuring van de tanden en slijmvliezen, met een verhoogde vorming van tandsteen.

Lang voordat spoelmiddelen met CHX op de markt kwamen, waren al spoelmiddelen verkrijgbaar met essentiële oliën die opgelost zijn in alcohol. Deze hebben minder bijwerkingen. Van Leeuwen ontdekte dat het gebruik van een spoelmiddel met etherische oliën in een vaste formule op de lange termijn een effectief alternatief is voor chloorhexidine om tandvleesontsteking tegen te gaan. Hij achterhaalde ook dat een spoelmiddel met louter alcohol niet bijdraagt aan de reductie van plak en tandvleesontsteking. Dat ondersteunt de claim dat de essentiële oliën de effectieve bijdrage leveren en niet de alcohol.

Promotors: prof.dr. G.A. van der Weijden en dr. D.E. Slot (ACTA)

Ga voor meer informatie en inzage naar proefschrift Prevention and therapy of gingivitis: Toothbrush and mouthwash >>

Bron: Acta / UvA
Beeld: © geckophotos / Getty Images / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.