Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere hechting vulmateriaal met kleefstof van mosselen

Rudolf Kleijn
Een stof die mosselen produceren om zich in zeewater te hechten aan allerlei materialen kan ook worden gebruikt voor effectiever vulmateriaal.
Ivoren Kruis, vulmateriaal
© Vesnaandjic / Getty Images / iStock

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Hongkong, Wuhan en Beijing. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in Materials Today Bio. Volgens de onderzoekers is hun vondst veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe vulmateriaal.

De duurzaamheid van een dentale vulling hangt mede af van de levensduur en stabiliteit van de hechting van de (kunsthars)vulling aan het harde tandweefsel (dentine). Juist bij die hechting zouden de mosselen kunnen helpen. Kleine schelpdieren hebben de unieke eigenschap om zich onder barre omstandigheden aan allerlei materialen te hechten. Die eigenschap heeft daarom al langere tijd de interesse van de wetenschap. Uit het onderzoek van de Chinese universiteiten blijkt dat de schelpdieren een bijzonder eiwit produceren om die hechting tot stand te brengen. Dat eiwit kan vervolgens worden toegevoegd aan vulmateriaal.

Barre omstandigheden

Professor Cynthia Kar Yung Yia van de Hongkong University en leider van het onderzoeksteam zegt daarover: ‘Mosselen moeten zich vasthechten onder bijzondere, barre marine omstandigheden. Denk dan bijvoorbeeld aan wisselende temperaturen, verandering van zuurgraad en plotselinge schokken. Dat zijn omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in de mondholte. Wij wilden dus uitzoeken en begrijpen hoe mosselen zich vasthechten en welke stoffen ze daarbij gebruiken. De eigenschappen van die materialen kunnen helpen om de kwaliteit van vullingen te verbeteren.’

Het team doet inmiddels onderzoek met proefpersonen met vullingen met toevoegingen (DMA) gebaseerd op de stoffen die mosselen produceren. Die toonden een duidelijke verbetering van de hechting en een betere afsluiting van de vullingen aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.