Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AVL implanteert 3D-geprinte titanium onderkaak

Diederik Wieman
Mooi nieuws vanuit het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Na vier jaar intensief onderzoek is daar voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt. Het implantaat is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.

Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen. De onderkaak wordt, indien mogelijk gereconstrueerd met bot elders uit het lichaam (meestal uit het kuit- of scheenbeen). Aan deze reconstructie-methoden zitten nadelen. Zo breekt in circa 40% van de gevallen het bot of laten de schroeven los waarmee de strip is bevestigd. Deze complicaties hebben ingrijpende gevolgen voor de patiënt. Het titanium implantaat is veel sterker, onder andere doordat de krachten met een verbeterde bevestigingstechniek optimaal verdeeld worden. Het implantaat heeft bovendien een zogeheten ‘maasstructuur’. Daardoor is en blijft het sterk, terwijl de prothese toch licht aanvoelt (vergelijkbaar met het gewicht van bot). Het implantaat kan niet meer breken en de innovatieve bevestiging zorgt dat het implantaat goed blijft zitten. Omdat het implantaat op maat is gemaakt behoudt de kaak haar pasvorm en blijven belangrijke functies als praten, drinken en eten behouden. Het 3D lab en de hoofdhals chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek hebben samen met het Nederlandse bedrijf Mobius 3D Technologies (M3DT) jarenlang gewerkt aan deze baanbrekende innovatie. Lees hier meer. In het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’, vertelde hoogleraar oncologie en hoofd-halschirurg Michiel van den Brekel, hoe de eerste operatie verliep. Luister hier de uitzending terug.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.