Home Artikelen

Laatste artikelen

Haai met kiespijn 

Hij kon wel 20 meter lang worden, de prehistorische haaiensoort de megalodon. Met zo’n omvang zou je voor niets en niemand bang hoeven te zijn. Maar ook voor deze reuzenhaai was het oppassen geblazen, zo blijkt uit een bijzonder misvormde tand die gevonden is.

TP Kennistoets 2022-6 De goede resultaten van synthetische botmaterialen

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.
Algemene tandheelkunde

TikTok’s alternatieve frisdrank trend slecht voor het gebit 

Balsamico azijn gemixt met bruiswater. Op Tiktok gaat dit zelf te maken fridrankrecept al wekenlang viral. Filmpjes waarin het drankje als gezond alternatief voor cola wordt gepresenteerd, zijn miljoenen keren bekeken en gedeeld. De zuurgraad ervan is echter funest voor het tandglazuur. 

Egyptische mummie onderging kaakchirurgie

De oude Egyptenaren deden al aan kaakchirurgie, zo blijkt uit onderzoek op een 2.700 jaar oude mummie. De bijzondere ontdekking werd gedaan door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.
Algemene tandheelkunde

Nieuwe coating overtreft hardheid natuurlijk tandglazuur

Wetenschappers uit Rusland en Egypte hebben een synthetische coating ontwikkeld die de hardheid van natuurlijk tandglazuur overtreft.
Algemene tandheelkunde

3M splitst medische tak af 

3M denkt dat de opsplitsing van het concern goed is voor de aandeelhouders. Zowel het oude 3M als het nieuwe, zelfstandige healthcare bedrijf worden wendbaarder en innovatiever, zo is de verwachting. Eerder werd ook al de tak afgesplitst die zich met voedselveiligheid bezighoudt. Health Care was binnen 3M vorig jaar goed voor een omzet van […]
Algemene tandheelkunde

Harvey Weinstein klaagt over gevangenistandarts 

Harvey Weinstein, de in ongenade gevallen Hollywood-filmmagnaat en veroordeelde verkrachter, heeft een slecht gebit en vindt dat hij daarvoor in de gevangenis van Los Angeles niet goed wordt behandeld.

Colosseum Dental weet niet of patiëntgegevens op straat liggen 

De Nederlandse tandartspraktijken van Colosseum Dental werden begin augustus het slachtoffer van een cyberaanval. Hackers legden de IT-systemen plat waardoor de zorg aan patiënten onderbroken moest worden. Na betaling van losgeld was de tandartsketen weer snel operationeel. Colosseum Dental kan na uitvoerig onderzoek echter niet zeggen of de persoonsgegevens toch zijn gekopieerd of verwerkt. 
Algemene tandheelkunde

Hartpatiënten: preventief antibiotica voor tandartsingreep?

Volgens nieuw Brits wetenschappelijk onderzoek moeten mensen met een hoog risico op hartinfecties antibiotica krijgen voordat ze invasieve tandheelkundige ingrepen ondergaan. Vooral mensen met een kunstklep of aangeboren hartafwijking lopen meer risico op ontstekingen van de hartkleppen en de binnenkant van het hart (endocarditis). Ook in Nederland krijgen deze patiënten bij bepaalde medische ingrepen al preventief antibiotica voorgeschreven.

Cardioloog overlijdt door narcose bij tandarts 

Het is precies twee jaar geleden dat Amerikaanse cardioloog Henry Patel in de tandartsstoel overleed na een anesthesie-fout. Maar nog altijd zijn de Amerikaanse regels voor het toedienen van een volledige narcose bij tandheelkundige behandelingen niet aangepast.