Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afwijkingen van het zich ontwikkelende gebit

Een beknopte en handzame Engelstalige klinische gids over de verschillende anomalieën die kunnen optreden in het gebit.

Hoofdstuk 1 beschrijft de ontwikkeling van een gebitselement, waar na een korte introductie het fysiologisch proces wordt toegelicht. In de daaropvolgende hoofdstukken (2 t/m 8) komen afwijkingen aan de orde met betrekking tot de grootte en de vorm van de kroon en het element als geheel, het aantal tanden en kiezen, het doorbraakproces, en de ontwikkeling van glazuur en dentine. Het laatste hoofdstuk (9) toont zeldzame tandheelkundige afwijkingen, die vaak een relatie hebben met een syndroom of een systemische ziekte.

Elk hoofdstuk heeft een duidelijke, overzichtelijke structuur, beginnend met een introductie over de afwijking, gevolgd door een beschrijving, een beknopte etiologie, en een aantal meestal zeer kort besproken behandelmogelijkheden, geïllustreerd met (matige) röntgenfoto’s en klinische afbeeldingen. Aan de behandeling van een ectopische doorbraak van een eerste molaar worden echter wel 9 pagina’s besteed. Dat amalgaam wordt genoemd voor de behandeling van hypoplastische molaren mag afwijkend worden genoemd in deze tijden van adhesieve restauraties. De epidemiologie van afwijkingen ontbreekt. Het inzicht bij welke patiënten juist bepaalde afwijkingen voorkomen, vormt een lacune. leder hoofdstuk sluit af met een beperkte referentielijst, waar ook zeer recente referenties deel van uitmaken. Als gevolg van het formaat van het boekje zijn de orthopantomografische afbeeldingen klein en niet altijd even duidelijk. De klinische foto’s dragen bij aan het stellen van een diagnose, waardoor gerichte, mogelijke interventies verduidelijkt worden. Wil men echter uitgebreide informatie en meer achtergronden dan zal een andere uitgave moeten worden geraadpleegd. Een manco is de afwezigheid van een register.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0016-y/MediaObjects/12496_2019_16_Fig13_HTML.jpg

Samenvattend: deze klinische gids is zeker handig voor het stellen van een diagnose en om een beeld te krijgen van mogelijke behandelingen. De informatie is wel beperkt, maar dat kan voor de overzichtelijkheid ook een voordeel zijn. Vooral om aan de stoel met een patiënt een afwijking te bespreken is dit boekje met afbeeldingen een goede hulp. Zowel voor tandartsen, studenten als voor andere zorgverleners zal deze klinische gids dan ook voorzien in een behoefte. (Dien Gambon)

Auteurs: Jane Ann Soxma, Patrice Barsamian Wunsch, Christel M. Haberland.
Titel: Anomalies of the developing dentition: a clinical guide to diagnosis and management.
Omvang: 141 pagina’s met 72 zwartwit- en 88 kleurenfoto’s.
ISBN: 978-3-030-03163-3, hardcover, $ 159,99.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.