Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Turkey Teeth’ trending op social media

Diederik Wieman
Op social media zoals Instagram en TikTok is de hashtag ‘Turkey Teeth’ trending. Filmpjes over dit onderwerp zijn al meer dan 130 miljoen keer bekeken en een groeiend aantal, veelal jonge mensen, boekt via social media een afspraak bij een buitenlandse tandarts voor een cosmetische behandeling. Helaas wordt daarbij vaak onomkeerbare schade aan het gebit toegebracht.
De Londense tandarts Kunal Desai waarschuwt op TikTok tegen tandartstoerisme
Premium

Alles voor een stralende glimlach, zo lijkt het. In Groot-Brittannië neemt het tandartstoerisme grote vormen aan. De meestal jonge mensen zijn geïnspireerd door reality series als Love Island, zo meldt de BBC in een documentaire. Ze maken via social media een afspraak met een tandarts in het buitenland en ondergaan later een ingrijpende behandeling waarbij het gebit tot wel 70% wordt afgeslepen. Op de stompen worden dan kronen geplaatst.

Op TikTok laten patiënten beelden zien van voor, tijdens en na de behandeling. In het gunstigste geval leidt het tot een onnatuurlijk regelmatig gebit en veel te witte tanden, maar veel vaker hoor je mensen klagen over (zenwuw)pijn, ontstekingen en dure behandelingen om de opgelopen schade te beperken. Dr. Kunal Desai, tandarts in een voorstad van Londen, plaatst regelmatig waarschuwingsfilmpjes op TikTok. In een daarvan stelt hij allereerst het begrip Turkey Teeth ter discussie: “Deze hashtag is door TikTok en Instagram trending geworden, maar helaas gebeurt het ook in veel andere landen.” Over de behandeling zelf zegt hij: “Mensen zijn in de veronderstelling dat ze facings krijgen, maar ondergaan in feite een onomkeerbare behandeling ter voorbereiding op kronen. Het is niet alleen pijnlijk, maar leidt ook tot ontstekingen en toekomstig tandverlies.” 

Dure herstelbehandeling

Volgens de BBC zijn er honderden Britse tandartsen die patiënten zien met ernstige complicaties na een tandartsreis. Uit een enquête van BBC News onder duizend tandartsen blijkt dat bijna 600 van hen patiënten behandelen met complicaties van tandartstoerisme. Het gaat daarbij zowel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.