Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1,8 miljoen voor verbetering mondgezondheid ouderen

Rudolf Kleijn
Voor de verbetering van mondzorg en mondgezondheid van ouderen is een subsidie van 1,8 miljoen euro beschikbaar. Dat geld gaat naar Orangehealth, een wetenschappelijk samenwerkingsverband van de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde in Nederland.
Orangehealth
© hedgehog94 / Getty Images / iStock

Oranghealth wil de mondzorg en mondgezondheid van ouderen verbeteren met speciale zorg voor kwetsbare groepen, preventie en samenwerking tussen hulpverleners. De subsidie van de Topsector Life Science & Health gaat naar het eerste grote gezamenlijke project Orangeforce, meldt het Radboudumc. In Orangeforce werken meer dan vijftig tandarts- en mondzorgpraktijken samen met huisartsen en andere eerstelijnszorg, onderzoekers en bedrijven.

Het project richt zich op effectieve communicatie tussen die partijen en de ontwikkeling van technologie en diagnostiek voor ouderen die extra risico lopen op ziekten, zowel in de mond als de rest van het lichaam. Opsporing van ziekten kan complicaties voorkomen, leiden tot minder kosten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Elektronische patiëntendossiers

‘Een gezonde mond is belangrijke voorwaarde voor algehele gezondheid. Bij afwijkingen is het belangrijk dat de mondzorgprofessional dit kan delen met eerstelijnszorg en omgekeerd. Dat hebben we in Nederland nog niet structureel georganiseerd. Er ligt een schat aan informatie over gezondheid en ziekte in de mond, bijvoorbeeld in speeksel. En daar doen we nog te weinig mee’, legt projectdirecteur Willem Fokkema van Orangehealth uit.

Een onderdeel van het project is bijvoorbeeld het combineren van elektronische patiëntendossiers van tandartsen en huisartsen. Onderzocht wordt welke informatie voor beide partijen relevant is, zoals bijvoorbeeld het gebruik van meer medicijnen tegelijk. Een ander onderzoek richt zich op metingen met behulp van aan tanden geplakte sensoren. Die verzamelen informatie over bijvoorbeeld veranderingen in zuurgraad en aanwezigheid van suikers in de mond.

Partners Orangehealth

Topsectoren zijn door de overheid, wetenschap en bedrijfsleven aangewezen als activiteiten waar Nederland uitblinkt. Om die sectoren verder te stimuleren kunnen subsidies worden toegekend.

Binnen Orangehealth werken de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde samen van ACTA Amsterdam, Radboudumc Nijmegen, UMCG Groningen, Inholland Amsterdam, HAN, Arnhem/Nijmegen, Hogeschool Utrecht en Hanzehogeschool Groningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.